Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea stagiunii concertistice a Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 12 Octombrie 2015 , ora 14.12

Vineri, 9 octombrie, a avut loc la Sala Radio deschiderea oficială a stagiunii concertistice 2015-2016 a Orchestrei Naționale Radio. Senzația pe care am avut-o urmărind acest concert a fost aceea de reacomodare cu un ritm normal al vieții. După un largo al unei veri toride și presărate pe ici pe colo cu vreun eveniment muzical, la un presto nebun dat de Festivalul Enescu, abia acum am senzația că am ajuns la indicația Tempo primo.

Invitații Orchestrei Naționale Radio au fost violoncelistul Valentin Răduțiu și dirijorul Julien Salemkour, iar programul pregătit de muzicieni a fost unul Ceaikovski - Mahler. Seara a debutat cu o lucrare destul de întunecată: balada simfonică Voyevoda, op.78. Deși numele ar sugera lucrul acesta, lucrarea nu are vreo legătură cu opera omonimă scrisă și ulterior distrusă de Ceaikovski. Frunțile s-au descrețit și atmosfera apăsătoare a părăsit sala odată cu Variațiunile pe o temă Rococo op. 33, în care violoncelistul Valentin Răduțiu și-a îndeplinit admirabil atribuțiile solistice. Ca răspuns la aplauzele generoase ale publicului, el a oferit drept bis piesa 'Cântecul păsărilor' a lui Pablo Casals, o lucrare care poate ar fi cerut puțin mai multă culoare.

Cea de-a doua parte a serii a fost dedicată Simfoniei I de Gustav Mahler, o lucrare amplă și solicitantă, ce i-a oferit lui Julien Salemkour ocazia să-și arate talentul de constructor muzical. A reușit foarte interesant să puncteze traiectul muzical, de la o întunecime punctată de un umor negru, până la o lumină născută din irizația viorilor.

Am avut parte de un concert bun și de un început cu dreptul al noii Stagiuni a Orchestrei Naționale Radio.

La final, am stat de vorbă cu dirijorul Julien Salemkour:

«Pentru mine, orice concert, oricând, este foarte important. Pentru mine contează foarte mult momentul de muzică. Nu contează că este începutul stagiunii, finalul ei, sau un concert de la mijlocul anului... Muzica este mereu importantă și nimeni nu trebuie să subestimeze ceea ce se întâmplă între artiști și public.

Colaborarea cu Valentin Răduțiu a fost o surpriză pentru mine. Nu mai lucrasem cu el până acum și cred că decizia Radioului de a-l lăsa să cânte Variațiunile a fost excelentă pentru că el are o claritate și o siguranță stilistică pentru acest repertoriu. Sper că vom mai colabora.»


Radu Mihalache