ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Cursuri de măiestrie artistică în arta liedului la ARCUB - interviu cu soprana Mariana Nicolesco

Publicat: joi, 26 Octombrie 2017 , ora 14.29

Sâmbătă 28 octombrie 2017, de la ora 18.00, Mariana Nicolesco prezintă Recitalul Extraordinar "De la lied la aria de operă". Despre evenimentul care va avea loc la ARCUB Gabroveni - Sala Bolților, celebra soprană a făcut următoarele precizări:


«După succesul excepțional al primei ediții bucureștene a Festivalului și Concursului Național al Liedului Românesc din 2016 și al Simpozionului Național dedicat creației enesciene, la ARCUB Gabroveni, ofer în acest an cursuri de măiestrie artistică în arta liedului. Acestea vor fi încununate sâmbătă, 28 octombrie, orele 18.00, tot în superba Sală a Bolților, de recitalul extraordinar al tinerilor artiști pe tema pasionantă abordată pentru prima oară "De la lied, la aria de operă". În prefața caietului-program al evenimentului definesc esența liedului și a ariei de operă, precum și legătura dintre acestea.

Ce este liedul? Toată muzica în miniatură. Artă a reflecției, a introspecției, fie că exprimă melancolia, nostalgia, tristețea, suferința, ironia, sarcasmul comic sau, pur și simplu, iubirea. Liedul e geometrie, măsură, stil, fie că se cheamă romanță, chanson, canzone, song ori cancion și legea lui e acea linie de canto numită legato, măsură supremă a clasei, a măiestriei interpretului. Ei bine, aceste virtuți sunt tot deodată fundamente ale succesului în aria de operă ale oricărui artist și ale tinerilor pe care destinul i-a vrut parteneri ai marii noastre aventuri lirice.

Splendida trecere de la interioritatea liedului la desfășurile dramatice din aria de operă, așa cum apare ea în creația românească, de la Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dumitrescu, Dan Dediu, Nicoale Bretan, Paul Constantinescu și în creația universală de la Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini și Jules Massenet la Giacomo Puccini sau Giuseppe Verdi va fi revelată de tinerii interpreți, sopranele Irina Baianț, Andreea Novac, Ramona Păun, Larisa Ștefan, de mezzosoprana Oana Andra, tenorul Mihai Urzicana, baritonul Alexandru Constantin și de bașii Andrei Nicoară și Iustinian Zetea, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici. Mi-am exprimat nu o dată convingerea că acest stil, atât de prestigios în sine, cu linia muzicală pe care o impune este în același timp o mare școală pentru interpretul muzicii de operă, în care componenta belcanto îi definește pe cei mai de seamă artiști. Recitalul extraordinar închinat în premieră temei "De la lied la aria de operă" va face obiectul unei emisiuni speciale a televiziunii române.»

Declarație preluată de Jeanine Costache