Cronici Înapoi

AUDIO. Cronica unui Concert Regal Jubiliar, Castelul Peleș, 10 mai

Publicat: miercuri, 11 Mai 2016 , ora 11.32

Seria de evenimente prin care au fost sărbătoriți cei 150 de ani de Regalitate în România s-a încheiat ieri, 10 mai 2016, cu un concert ce a avut loc la Castelul Peleș. Tiberiu Soare a dirijat Camerata Regală într-un program din care nu au lipsit opusurile semnate de George Enescu, Grigoraș Dinicu și Ciprian Porumbescu. Lucian Haralambie ne vorbește despre acest concert.


"Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară. În acest secol și jumătate, Coroana a dat românilor încredere și mândrie, arătând mereu drumul înainte. Familia Regală va fi mereu alături de români și va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna - să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile și prospere. Așa să ne ajute Dumnezeu!" - parte a mesajului transmis în seara zilei de 10 mai 2016 de către Alteța Sa Regală Principesa Margareta, înaintea concertului susținut de Camerata Regală.

Castelul Peleș a îmbrăcat straie de sărbătoare la aniversarea celor 150 de ani de la înființarea Coroanei Române, în cadrul ultimei manifestări dintr-o serie de 10 care au marcat acest important moment. Cu greu găseai un loc liber pe terasa edificiului, publicul adunându-se din toate colțurile României și nu numai pentru acest concert de gală. Printre cei prezenți a fost și Victor Ciorbea, avocatul poporului: "Această tradiție a fost instituită, după cum bine știți, de majestățile lor, Regele Mihai și Regina Ana, iar Principesa Moștenitoare Margareta, Alteța Sa Regală, împreună cu Principele Radu, continuă spre cinstea lor cu demnitate această frumoasă tradiție."

Programul Cameratei Regale a îmbinat cu succes o serie de lucrări românești cu opusuri din creația universală. Unul dintre cei doi soliști a fost violonistul Remus Azoiței: "A fost un eveniment magic și un loc magic. Sunt așa de bucuros și norocos că am fost parte a acestui eveniment extraordinar!". Al doilea solist, tenorul Teodor Ilincăi: "Așa am fost de fericit că am putut să cântăm în acest concert fantastic! Noi nu ne dăm seama acum, dar scriem istorie. 150 de ani de la înființarea Familiei Regale este ceva cu totul deosebit și nu pot decât să mă bucur și să mă simt onorat."

Final de concert și final al seriei de manifestări aniversare dedicate celor 150 de ani de regalitate în România, sărbătoriți într-un cadru ideal.

Despre acest concert de la Castelul Peleș ne-au vorbit:

Ion M. Ioniță, redactor-șef al revistei Historia: "Cred că este foarte bine că suntem aici, că ne aducem aminte, că românii au început să aprecieze propria istorie, să aprecieze propriile instituții, să aprecieze faptul că în România s-a putut construi, s-a putut moderniza, s-a putut reforma, s-a putut merge înainte și cred că este unul dintre marile exemple pe care le avem de urmat și de-acum înainte. Fără a fi specialist, ca simplu spectator, mi se pare extraordinar concertul. Eu sunt foarte fericit că acest eveniment are loc la Peleș, are loc în România, are loc aici și adună atâția oameni."

Criticul de film Irina Margareta Nistor: "E combinația ideală de regalitate și muzică."

Și campionul olimpic Ivan Patzaichin: "M-am simțit onorat și mândru că sunt român. Și faptul că se reia această tradiție, de a se sărbători Ziua Regală la Peleș e o mândrie pentru noi. Putem să ne mândrim cu acest castel, este o valoare imensă."