Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristina Sârbu despre noua Stagiune de marți seara

Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2020 , ora 13.19


Mă bucur să pot anunța că Stagiunea de marți seara se reia și-n această toamnă, cu toate condițiile vitrege în care activăm. Filarmonica a dorit să continue acest proiect. Suntem la stagiunea cu numărul 12 și, după cum bine știu melomanii care vin în fiecare marți în Sala mică a Ateneului Român, ne-am propus în principal să prezentăm publicului studenți români, muzicieni care studiază în străinătate, dar și tineri interpreți care, chiar dacă au rămas în țară, s-au remarcat în mod deosebit.

Era o stagiune teribil de interesantă. Aveam din Franța, de la Lyon, Londra, Glasgow, Chișinău, Salzburg foarte mulți interpreți care, din păcate, nu vor mai putea veni. Pe unii încercăm totuși să-i prindem atunci când, poate, într-o vacanță fericită ajung în țară dar nu garantăm, și-atunci am încercat să ne reprofilăm. Sigur, ștacheta rămâne sus. Cei care cântă în Stagiunea de marți seara au fiecare câte o carte de vizită cu totul specială. Și să ne concentrăm pe altă direcție pe care am dorit-o asociată acestui proiect - muzica de cameră, care în ultimul timp a fost destul de vitregită; nu mă refer la vioară și pian, mă refer la triouri, la cvartete, la cvintete... la formații de muzică de cameră.

Începem cu un recital cameral, un trio alcătuit din Raluca Stratulat - vioară, Valentin Simion - violoncel și Eliza Puchianu - pian, care au propus două lucrări de referință din repertoriul cameral: Johannes Brahms - Trio-ul în Si major nr.1op.8 și Claude Debussy - Trio-ul în Sol major.

Sper să vă facă plăcere întâlnirea cu muzica celor doi titani - Brahms și Debussy - dar și întâlnirea cu câțiva interpreți tineri, dar care fiecare are ceva de spus. Și iată că au de spus nu numai singular, ci și în formație de trio.

Sigur știți că recitalurile noastre au loc cu ușa închisă, cu sălile închise. Filarmonica transmite în direct în fiecare joi seară concertele noastre. Stagiunea de marți seara, pentru că are loc de desfășurare în subsolul Ateneului Român, în minunata Sală mică unde, din păcate, nu este internet, va fi înregistrată și transmisă pe canalul de youtube al Filarmonicii "George Enescu" ca și pe facebook-urile Radio România Muzical și Filarmonica "George Enescu" sperând ca să ajungă la cât mai mulți melomani împătimiți de muzica de cameră, dar și interesați de muzicieni români.

Spre deosebire de stagiunile trecute, când aveam patru sau chiar cinci recitaluri pe lună, câte zile de marți erau, împreună cu direcțiunea filarmonicii s-a convenit să fie de astădată doar două concerte. Conveneam atunci în ideea că va fi public, dar acum rămânem deocamdată tot la două concerte, deci din două în două săptămâni și mă bucur să spun că dacă nu se întâmplă ceva cu totul special, pe 27 octombrie îi vom avea invitați pe violonistul Valentin Șerban, semifinalist al actualei ediții a Concursului Internațional "George Enescu", și pe Ioan Dragoș Dimitriu, cel mai tânăr manager de filarmonică românească, Filarmonica din Brașov, dar și un pianist cu totul special. Sperăm din tot sufletul ca, repet, să nu se întâmple nimic rău și pe 27 octombrie să-i puteți asculta în transmisie de la Stagiunea de marți seara.