Interviuri Înapoi
AUDIO. Cristian Măcelaru este dirijorul Orchestrei Naționale Radio
Doi mari muzicieni români sunt reuniți pe scena Sălii Radio, într-un program ce cuprinde o suită românească și două compoziții semnate Mozart, respectiv Mendelssohn. Violonistul Gabriel Croitoru va fi vineri, 28 noiembrie 2014, solistul Orchestrei Naționale Radio, ansamblu dirijat de Cristian Măcelaru.
În această seară veți dirija Orchestra Națională Radio într-un program destul de divers. Vorbim de o lucrare românească, un concert clasic și o simfonie de Mendelssohn. Cum a fost el gândit, cum a fost el structurat?
Am vrut neapărat să dirijez o lucrare românească în România și aceasta să fie a lui Silvestri pentru este o piesă care o iubesc și am admirat-o de foarte mult timp; am dirijat-o și în America. Apoi, am vrut să fac Simfonia de Mendelssohn pentru că este o simfonie mai puțin interpretată, dar pentru mine este o simfonie care este plină de pasiune, de un sentiment extraordinar și mie îmi place să mă asociez într-un fel cu această simfonie pentru că el când a scris-o n-a scris-o ca o pictură a Scoției pe care a vizitat-o cu zece ani înainte, ci, după cum scrie în jurnalul lui, este mai mult o amintire a sentimentului pe care locul acela i l-a provocat. Pentru mine e similar cu motivul pentru care vin în România; este o evocare a sentimentului pe care l-am avut crescând aici. În acest fel, în mintea mea s-au conectat aceste piese. Iar Concertul de Mozart e foarte potrivit pentru că are aceeași tonalitate ca și Simfonia de Mendelssohn. Și Mozart a fost un compozitor foarte important pentru Mendelssohn, el fiind pasionat de compozitorii din vechime - Bach, Mozart. De aceea am simțit că potrivirea dintre cei doi e foarte bună.
Despre întâlnirea cu violonistul Gabriel Croitoru ce ne puteți spune?
Sigur, din reputație îl cunosc pe maestrul Croitoru de foarte mulți ani, de când eram eu copil, dar este prima dată când ne întâlnim. Așa mi se întâmplă destul de des - în România cunosc foarte mulți muzicieni români, dar ei nu mă cunosc pe mine din cauză că eu am plecat când eram foarte tânăr. Dar, vom vedea diseară! Întâlnirea, cred eu, a fost foarte bună. Cred că și dânsul poate să spună același lucru despre mine. Eu sunt foarte onorat și mă bucur în final să pot să încep să cunosc mai mulți soliști care sunt din România.
Revin la piesa semnată Constantin Silvestri, gândindu-mă la Ziua Națională a României, 1 Decembrie. A fost gândit programul în așa fel încât să cuprindă și perioada următoare?
Din câte știu eu nu, dar Silvestri este un compozitor pe care eu îmi doresc să-l fac mai cunoscut în toată lumea. De fapt, în afara României, Silvestri este foarte cunoscut ca dirijor, care a transformat orchestra din Bournemouth - unde a fost dirijor principal pentru mulți ani -, dar nu este cunoscut deloc ca și compozitor. Eu cred că merită să fie pus într-un loc destul de binecuvenit împreună cu mulți alți compozitori din estul Europei în perioada în care a trăit. Muzica este foarte inventivă, în același timp are nuanța folclorului românesc care întotdeauna este foarte bine primit absolut oriunde și de aceea îmi place foarte mult să dirijez lucrările lui.
Săptămâna trecută, la precedentul interviu, erați în Manchester. Acum, în România. Ce urmează pentru dirijorul Cristian Măcelaru?
Săptămâna care urmează sunt în Toronto cu Toronto Symphony, iar următoarea voi fi cu Philadelphia Orchestra, iar ultima săptămână înainte de Crăciun în Seattle, cu Seattle Symphony.
Cel mai mult îmi doresc ca oamenii să vină la concert nu pentru că dirijez eu sau pentru că am eu o dorință ca sala să fie plină, nu! Prin simplul fapt că eu cred, și spun din propria-mi experiență, că muzica poate să ne dea o viață mai bună, poate să ne ajute să ajungem într-un loc mai frumos, să avem experiențe mai bune, mai de lungă durată. Muzica este singurul mod în care putem să ne transpunem din momentul în care trăim, să uităm de lumea în care trăim, într-o lume mai frumoasă, mai plăcută, plină de pace, plină de bucurie. Muzica face acest lucru și de aceea vreau ca toată lumea să vină și să experimenteze acest lucru măcar o singură dată în viață. E foarte important!