Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristian Măcelaru - dirijorul concertului din 2 iulie 2021 susținut de Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra

Publicat: joi, 1 Iulie 2021 , ora 10.45

Între 1 și 3 iulie 2021, trompetistul Wynton Marsalis și "Jazz at Lincoln Center Orchestra" din New York susțin o serie de concerte în premieră în România, ca parte a celei de-a XXI-a ediții a Întâlnirilor JTI. Vineri, 2 iulie, muzicienii vor evolua pe scena Sălii Radio alături de Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru. Muzicianul român a vorbit despre această colaborare în cadrul ediției Musica Viva de joi, 1 iulie.

Îi spun bună dimineața șefului de orchestră Cristian Măcelaru, în direct acum, prin telefon!

Bună dimineața!


Mă bucur să ne auzim! Mâine, 2 iulie, veți concerta alături de trompetistul Wynton Marsalis, Jazz at Lincoln Center Orchestra și Orchestra Națională Simfonică a României. Va fi al doilea concert din cadrul turneului susținut de trompetistul Wynton Marsalis în aceste zile în România. Ce vor asculta cei prezenți mâine seară la Sala Radio?

Piesa pe care o interpretăm mâine seară este o piesă scrisă de Wynton Marsalis. Se numește Jungla și este o simfonie de proporții epice, construită în șase părți separate - durează puțin peste o oră - și combină forțele unei orchestre simfonice întregi cu forțele muzicienilor din Jazz at Lincoln Center Orchestra, care este un big band de jazz.


Este o continuare a proiectului început în urmă cu doi ani. Atunci ați prezentat lucrarea în primă audiție integrală la New York.

Da, e adevărat! Când am fost în turneu în 2019 cu Orchestra Națională Simfonică la New York; atunci am prezentat această lucrare n sala de concerte a Jazz at Lincoln Center. Cânt am prezentat-o, ideea a fost un parteneriat prin care să putem prezenta această lucrare și în România.


Wynton Marsalis mărturisea referitor la colaborarea dumneavoastră: "Este o onoare pentru mine să cânt cu Cristian Măcelaru, bunul meu prieten. Am o mare afecțiune și respect pentru el!" Dumneavoastră cum caracterizați acest dialog muzical?

Wynton Marsalis este un geniu muzical nu numai ca și trompetist, nu numai ca și lider de band, nu numai ca și compozitor, ci ca și filosof. În muzica lui întotdeauna am găsit, am descoperit o lume întreagă în care el se referă la sentimente reale, la conexiuni reale pe care el le are cu oameni. Și chiar în partitură, îmi place foarte mult de fiecare dată pentru că el scrie la fiecare frază muzicală un cuvânt sau două cuvinte care mă fac să mă gândesc la o anumită persoană care e important în acel moment muzical să o reprezentăm. Și, de aceea, pentru Wynton - așa spune el - toată muzica este personală. Iar pentru mine, să am această posibilitate să-l numesc pe Wynton ca și prieten, dar și colaborator, este o onoare extraordinară!


Orchestra Națională Simfonică a României este un ansamblu rezultat din evoluția Orchestrei Române de Tineret. Membrii care au activat în Orchestra Română de Tineret fac parte acum din Orchestra Națională Simfonică a României. Sunt muzicieni tineri. Cum a dialogat Wynton Marsalis cu ei în această perioadă?

Ca și pentru mine, de fiecare dată când am posibilitatea să lucrez cu muzicieni tineri, este o onoare deoarece mă împinge spre mai multă energie, mai mult entuziasm pe scenă. Wynton are aceeași perspectivă, deoarece el lucrează foarte mult cu tineri; e profesor și la Julliard. El se axează foarte mult pe a învăța, a continua această tradiție a muzicii care se poate face numai prin faptul real de a cânta împreună cu oameni tineri. Eu spun că muzica nu doar se învață, ci se și fură... arta de a cânta un concert, de a scrie o compoziție se fură la fel de mult cât se învață. De aceea e important, și pentru mine și pentru el, să avem o colaborare de acest gen. Orchestra e formată din tineri, dar sunt tineri dăruiți, sunt tineri talentați, sunt tineri extrem de bine pregătiți și pentru noi e o bucurie imensă să putem face această colaborare cu ei.


Maestre Cristian Măcelaru, unde vă putem urmări în această vară, după concertul de mâine seară de la Sala Radio?

Adevărul e că, pentru mine, și în timpul pandemiei am încercat și am continuat să rămân activ prin concertele pe care le-am prezentat cu amândouă orchestrele unde sunt dirijor șef sau director - în Paris, la Orchestra Națională a Franței sau în Germania, la WDR. Am concerte în Paris, continuă în luna iulie. Iar apoi în America ne întoarcem în luna august pentru concerte. Dar, sigur, și înapoi la București; pe 19 august am un concert cu Romanian Chamber Orchestra.


Așteptăm să vă revedem în luna august. Până atunci, vreau să încheiem cu o invitație a dumneavoastră pentru concertul de mâine seară, de la Sala Radio!

Invit pe toată lumea, îmi doresc să văd pe toată lumea! Să știți că va fi o experiență de neuitat, o experiență pentru prima dată în România. Îmi doresc să invităm acești muzicieni deosebiți, renumiți și respectați în toată lumea să vină în România cât mai des!

Interviu realizat de Lucian Haralambie