Cronici Înapoi

AUDIO. 'Crăciun în stil englezesc' la Sala Radio

Publicat: marți, 10 Decembrie 2019 , ora 13.07
Odată cu venirea lunii decembrie, muzica ne invită să pătrundem în lumea bucuriei, un sentiment pe care poate nu reușim să îl descriem de fiecare dată, dar pe care îl simțim chiar și la cel mai mic sunet al colindului.

Această experiență a fost posibilă și ieri seară, când Sala Radio și-a redeschis porțile pentru a ne primi în atmosfera unui "Crăciun în stil englezesc" - un proiect original, bazat pe dialoguri muzicale, după cum l-a descris și Tudor Ionescu, unul dintre dirijorii serii:

"Am dat curs unei invitații, din partea ambasadorului, Excelența Sa, domnul Andrew Nobel, care a patronat acest concert, combinând într-adevăr, forțele ambelor corale, corul Colegiului Gonville and Caius se află în România pentru un turneu și iată-ne împreună la acest prim concert. Ei bineînțeles că vor interpreta muzică tradițională în mediul anglican. Noi am oferit un contrast în stilul unui mozaic, așadar ceva care să fie complementar, nicidecum disjunct cu repertoriul lor și mai ales un repertoriu românesc, tradițional, care să arate și latura tradițională, poate chiar precreștină a colindelor noastre și bineînțeles, câteva exemplare de colinde universale".

Pe măsură ce firul muzicii se depăna, am pătruns, purtați de sonoritățile diverse ale colindului românesc, într-un univers tainic, desprins parcă din lumea basmelor. Și astfel, când nici nu am prins bine de veste, povestitorii lor, membrii corului Vox Medicalis, coordonați de Tudor Ionescu și Tabita Mateiu, ne-au făcut martori la aceeași bucurie, menită să străbată întreaga lume în această perioadă.

Mesajul lor a fost continuat în cea de-a doua parte a concertului, când Corul Colegiului Gonville and Caius din Cambridge a propus o călătorie mai puțin obișnuită în universul colindului tradițional britanic, o experiență inedită, după cum ne-a mărturisit și dirijorul Paul Brough în pauza evenimentului:

"Această sală este magnifică și să asculți muzică aici cu două coruri diferite este într-adevăr un moment special. Să cântăm în formație restrânsă așa cum este corul Capelei din Cambridge a fost pentru noi o experiență interesantă. Am ascultat minunatele voci ale corului Vox Medicalis, cu care am fost bucuroși să colaborăm, și am realizat cât de interesant se aude un volum mic de sonorități într-o sală atât de mare. Iar când cele două coruri se vor reuni, volumul sonor se va amplifica și va învălui întreaga sală, până la plafon, ceea ce este specific acestui gen de muzică, plină de încărcătură emoțională".

Treptat, pe măsură ce fiecare colind își afla continuitatea în cel imediat următor, în fața noastră se deschidea un nou tărâm. Unul fără granițe, în care toți cei părtași la bucurie, români sau reprezentanți ai culturii britanice, aflați pe scenă sau în sală, am devenit pentru puțină vreme, ce voia parcă să se permanentizeze, martorii unei vești.

Momentul aflării acesteia a coincis cu finalul întregii călătorii, ce ne-a găsit cu siguranță mai liniștiți în fața tumultului cotidian, dar și mai dornici de a răspândi în jur bucuria primită în dar în această seară. Ea ne-a învăluit pe toți cei prezenți la Sala Radio, entuziasmul nostru întregind atmosfera acestui eveniment.

"Mi-a plăcut foarte mult. Au fost piese grele și foarte bine intepretate. Mi-au plăcut și dirijorii".

"Pentru mine este o surpriză. N-am știut. Am găsit întâmplător pe internet despre această seară și mi-a făcut plăcere să vin și să văd un concert de coruri. Mai ales coruri reunite și îmi place foarte mult. Foarte mult tineret. Totul deosebit".

"Mi-a plăcut evenimentul, mai ales că a dat un aer deosebit. A dat o emoție. Chiar la ultima piesă, aproape că mi-au dat lacrimile. A fost foarte frumos, spectaculos, tandru, cald și mesajele au fost foarte accentuate și pentru sufletul oricărui om".

Reportaj realizat de Ana-Maria Cazacu