Interviuri Înapoi

AUDIO. Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' la final de Turneu 'Bakfark 440'

Publicat: joi, 21 Iulie 2016 , ora 11.36

Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", Ansamblul Codex și interpretul la lăută Istvan Konya din Ungaria au derulat o serie de 4 concerte, în perioada 9 - 18 iulie 2016. Despre proiectul care a stat la baza turneului, am stat de vorbă cu Emil Pantelimon, managerul Corului.


Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" se află la finalul unui turneu de concerte prin care ați marcat cei 440 de ani de la moartea compozitorului brașovean Valentin Bakfark. Cum a apărut ideea unui asemenea turneu?

Anul trecut, după colaborarea din Festivalul Enescu cu Ansamblul Codex s-a născut ideea de a realiza o nouă producție de muzică veche, în cadrul căreia Madrigalul practic are cel mai important rol.


Care ar fi concluziile acestui turneu? Cum ați fost primiți în orașele în care ați cântat și cum a fost primită muzica lui Valentin Bakfark?

Reacția a fost foarte bună. Am început la Catedrala Sf. Iosif din București, unde o sală arhiplină a aplaudat Madrigalul și a cerut bisuri. Am continuat la Brașov, în Catedrala romano-catolică, unde, iarăși, sâmbătă seara sala arhiplină a aplaudat îndelung, în picioare, Corul Madrigal, Ansamblul Codex și pe lăutistul Konya Istvan. Alaltăieri, Madrigalul a încheiat Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, unde în anii '90 a dirijat în cadrul aceluiași festival și maestrul Marin Constantin, iar ieri, 18 iulie, am finalizat Turneul "Bakfark 440" la Sfântu Gheorghe, în Biserica Reformată. Precizez că turneul a fost deschis de noul nostru dirijor secund, Cezar Verlan, care a debutat în dirjatul Madrigalului pe 9 iulie, la Catedrala Sf. Iosif.


Ce urmează pentru Madrigal? O vacanță? Sau vă gândiți deja la alte proiecte?

Este foarte greu să ne gândim la vacanță. Pe 13 august vom fi în Biserica Ursulinelor, la Sibiu, pentru un concert extraordinar de madrigale celebre. În luna septembrie vom reveni la Sibiu, în Festivalul de Operă, iar începând din octombrie pregătim concertele de Crăciun. Între timp vom avea și un turneu la Vatican și unul la Istanbul.

Interviu realizat de Monica Isăcescu