Cronici Înapoi

AUDIO. Corul de Copii Radio - Concert de colinde la Sala Radio

Publicat: luni, 14 Decembrie 2015 , ora 11.34

Așa cum și-a obișnuit publicul, Corul de Copii Radio condus de Voicu Popescu a susținut sâmbătă, 12 decembrie, un concert special de colinde. Corul de Copii Radio, ansamblu component al Orchestrelor și Corurilor Radio România, împlinește în acest an (2015) 70 de ani de existență.


Corul de Copii Radio s-a format în anul 1945. S-au bucurat și au fost aplaudați pe multe scene din lume, la festivaluri importante. Fiecare generație de copii a venit cu entuziasmul ei. Sunt deja 70 de ani de existență pentru corul micilor interpreți și, în fiecare an, vin pe scena de la Sala Radio cu un concert special de colinde. Acum toată sala a cântat în final cu ei cel mai cunoscut colind internațional.

Cum vi s-au părut?

"Minunați. Luminoși, frumoși!"

"Mi-a plăcut Colindița… fiindcă o s-o am luni la serbare."

"În fiecare an mergem la un concert de colinde și anul acesta am ales Corul de Copii Radio. Ascultăm un concert de colinde de bună calitate."

"Extraordinar! Este mult mai bun decât un cor neprofesionist de maturi. Față de coralele de biserică, spre exemplu, în perioada concertelor de Crăciun… Mult mai buni! Și cântă melodii foarte grele… pe partitură și foarte grele. De o complexitate majoră! Mi se pare că în fiecare an ne surprind cu câte ceva. Se vede că este un cor în care s-a investit și emoțional și profesional și îi dorim viață lungă!"

S-au împlinit 70 de ani de la înființare și Corul de Copii Radio a lansat și un album aniversar sub bagheta dirijorului Voicu Popescu.

" E un CD care va aduce pentru prima dată în fața ascultătorilor cele patru baghete care au condus Corul de Copii Radio în cei 70 de ani de existență. Este vorba de un disc pe care-l considerăm omagial pentru fondatorul Corului de Copii Radio, Ion Vanica, pentru Elena Vicică, cea care i-a urmat la pupitru, pentru Teodor Carțiș, doamna Eugenia Văcărescu, pe care ca om am pierdut-o nu demult, dar ca dirijor, sigur, rămâne un stâlp important al Corului de Copii Radio. Și, bineînțeles, din ultimii ani am făcut un mănunchi de piese reprezentative pentru orientările repertoriale pe care le-am parcurs în această ultimă perioadă de existență a Corului."

                                                                                                    XXX

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 12 noiembrie a.c., un mesaj cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființarea Corului de Copii Radio. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Centenar.

Iată textul mesajului:

"Îmi face o deosebită plăcere să vă felicit la împlinirea a 70 de ani de existență. Între instituțiile cu o vechime venerabilă, Corul de Copii este cel care nu-și trădează niciodată vârsta, fiind mereu tânăr și transmițând întotdeauna energia membrilor săi și bucuria de a cânta împreună. În același timp, noile generații beneficiază din plin de tradiția și experiența care, în timp, au creat un profil unic în peisajul muzical al țării noastre.

Corul de Copii Radio este astăzi cel mai important și mai valoros ansamblu vocal pentru tinerii din România și un ambasador cultural de prim rang în Europa și în lume. Succesul înregistrat pe scene importante demonstrează nivelul înalt și aprecierea de care se bucură corul peste tot unde răsună vocile membrilor săi.

Dintotdeauna, Corul de Copii Radio a exercitat o atracție puternică pentru tinerii talentați și a aplicat în același timp criterii de selecție stricte, motiv pentru care a devenit un sinonim pentru excelență. Spiritul tânăr, pozitiv și vocile minunate din acest cor ne emoționează și ne bucură sufletele de fiecare dată când avem prilejul de a le asculta.

Urez Corului de Copii Radio "La Mulți Ani" și multe împliniri membrilor și coordonatorilor săi!"


Reportaj realizat de Georgiana Petrache