Interviuri Înapoi

AUDIO. Corul Academic Radio - concert cu program integral românesc

Publicat: miercuri, 22 Noiembrie 2017 , ora 14.12

Săptămâna aceasta, unul dintre concertele din cadrul Stagiunii Radio la care sunteți invitați este cel al Corului Academic Radio. Ansamblul dirijat de Ciprian Țuțu, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile, va prezenta joi, 23 noiembrie 2017, un program alcătuit din muzică de inspirație folclorică. De ce un astfel de program, ne spune chiar dirijorul ansamblului - Ciprian Țuțu:


Muzica corală românească a suferit, după revoluție mai ales, foarte mult fiind blamată, fiind pusă la zid, fiind foarte puțin cântată. În general, mișcarea corală a slăbit foarte mult și-atunci m-am gândit că un program de muzică românească ar veni nu doar să repună pe coordonatele pe care merită să fie muzica corală românească pusă, dar totodată este și modul nostru de a sărbători aniversarea celor 99 de ani de la Marea Unire. Practic, sunt două ținte pe care ni le propunem cu această ocazie.


Concret, care este programul?

Avem și compozitori intrați în istorie; pot menționa pe clasicii muzicii corale: Gheorghe Cucu, Ion Vidu, Sabin Drăgoi. Dar avem și compozitori prezenți, actuali sau mai actuali; pot da citire numelor maeștrilor Dan Buciu, Liana Alexandra, Alexandru Pașcanu, Vasile Spătărelu. Și, nu în ultimul rând l-aș menționa pe Radu Paladi cu o piesă fantastică, plină de energie debordantă pe care vă lăsăm s-o descoperiți în finalul programului nostru. De asemenea, aș mai menționa, pentru că este totuși o surpriză pe care o pregătim ca bis… n-o să vă dezvălui acum surpriza, dar atât menționez, că va fi o surpriză foarte specială în finalul programului în cadrul bisului pe care sperăm să vi-l oferim.


Înainte de a adresa o invitație publicului pentru concertul de joi - fie să participe în sală, fie să-l asculte la radio - o să vă rog să ne vorbiți despre ce pregătiți alături de Corul Academic Radio în perioada imediat următoare?

În perioada ce urmează acestui concert a capela, pregătim o serie de concerte vocal-simfonice sau operă în concert. Vom avea în luna decembrie Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, vom avea concert de colinde. În ianuarie, imediat, vom avea o operă în concert - Rigoletto de Verdi. Activitatea va fi foarte intensă în această perioadă.

Așadar, vă așteptăm cu mult, mult drag să fiți alături de noi la bucuria de a vă prezenta nu doar roadele muncii noastre, ci adevărate capodopere de care să ne bucurăm împreună atât în sala de concert, cum ați spus, sau, cine nu poate, pe calea undelor Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Interviu realizat de Lucian Haralambie