Interviuri Înapoi

AUDIO. Contrabasistul Vlad Rațiu despre participarea la Bursa 'Moștenitorii României Muzicale'

Publicat: joi, 23 Iulie 2020 , ora 9.49

Contrabasistul Vlad Rațiu, în vârstă de 23 ani, este unul dintre câștigătorii unui premiu special oferit în urma participării la concursul pentru bursa Moștenitorii României muzicale. Mai multe despre el aflăm din interviul acordat lui Lucian Haralambie.

Sunt student la specialitatea de contrabas. Tocmai am terminat ciclul de licență, la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa domnului profesor Ștefan Thomasz și urmează să-mi continui studiile la Groningen, în Olanda, la clasa profesorului Sorin Orcinschi.


Să vorbim despre proiectul cu care te-ai înscris pentru bursa Moștenitorii României Muzicale. Mai exact, în ce a constat acesta?

Proiectul meu a constat într-un proiect educațional, dar în același timp și de dezvoltare personală. Urma să consiste din mai multe recitaluri și prezentări ale instrumentului, susținute la mai multe licee din țară, la liceele care nu au poate, încă, o școală atât de dezvoltată sau clasă atât de dezvoltată, de contrabas sau care, poate au pierdut din perspectivă dezvoltarea unei clase solide de contrabas și în același timp, prin prezentarea recitalurilor și a instrumentului, bineînțeles, un mod de a mă dezvolta personal și ca interpret, dar și ca antreprenor muzical.


Cum a fost toată această experiență a unei competiții desfășurate exclusiv online?

A fost interesant să trebuiască să mă gândesc la mai multe aspecte, care trebuie să fie foarte solide încă de la început, pentru că, fiind scrise undeva și nefiind, să zicem, o audiție live, în care poți să lași o anumită impresie, care după aceea nu va mai putea fi refăcute exact la fel. A fost destul de interesant să am în vedere toate chestiile acestea și inclusiv, prin înregistrările trimise. Trebuia să mă asigur că este cea mai bună calitate pe care am putut s-o prezint, chiar dacă au fost niște recitaluri anterioare, poate sau niște reprezentații anterioare.


Care este premiul pe care l-ai obținut în urma participării la această competiție?

În cazul meu, o serie de înregistrări speciale la Sala Radio, de repetorriu solo sau cameral și un concert alături de Orchestra de Cameră Radio.