Interviuri Înapoi

AUDIO. Continuă seria 'Concertelor Enescu'

Publicat: marți, 2 Februarie 2016 , ora 13.57
Sezonul de anul acesta al "Seriei Concertelor Enescu", organizate de ICR Londra și Societatea Enescu din Marea Britanie, neîntrerupt, începând cu anul 2007, debutează joi, 4 februarie, cu un recital susținut de pianiștii Mihai Ritivoiu și Evgheni Ghenciev. Programul cuprinde piese compuse de Bach, Chopin sau Liszt, dar și de geniul tutelar al serii, George Enescu. Pianistul Mihai Ritivoiu ne-a vorbit despre întâlnirea cu publicul londonez.


Evoluezi în prima manifestare din 2016 înscrisă în Seria "Concertele Enescu" organizată de ICR Londra și Societatea Enescu din Marea Britanie. Care va fi programul recitalului pe care-l vei susține joi?

Programul pe care l-am elaborat împreună cu celălalt protagonist al recitalului, Evgheni Ghenciev, va începe cu o lucrare de Bach - Uvertura în stil francez, cântată de Evgheni, după care vom trece de la Bach la secolul XXI cu lucrarea compozitorului australian Carl Vine - Toccatissimo, cântată de mine. Vor urma două lucrări de Enescu - Pavana pe care o voi cânta eu și Regrets, cântată de Evgheni, iar după aceea două lucrări romantice - Poloneza Fantezie de Chopin, cântată de mine și Sonata Dante de Liszt, cântată de Evgheni. În finalul recitalului vom cânta la patru mâini Dansuri românești de Constantin Silvestri.


Cum a început această colaborate cu Evgheni Ghenciev?

Este student în același program ca și mine - Artist Diploma - de la Guildhall School. În plus, amândoi suntem membri ai The Keyboard Charitable Trust, iar acest concert este o colaborare între Institutul Cultural Român și Keyboard Trust - organizație care promovează tineri pianiști pe care îi selectează și a fost ideea celor de la Keyboard Trust când li s-a cerut doi de către Institutul Cultural Român să ne aleagă pe noi, ceea ce a fost o ocazie foarte bună de a lucra împreună și desigur că mă bucur de această colaborare cu Evgheni.


Cum arată agenda ta în viitorul apropiat și când te vom asculta pe o scenă românească?

În luna martie voi cânta Concertul de Schumann cu Harlow Symphony Orchestra în Anglia. În România voi veni în luna mai, în 12 și 13, cu Concertul nr.3 de Prokofiev, cu Orchestra Filarmonicii din București. Desigur, voi mai fi în România mai târziu anul acesta, în septembrie, în deschiderea Concursului Enescu, cu Tripul concert de Beethoven, pentru pian, vioară, violoncel și orchestră. Îi voi avea alături pe Anna Țifu și Valentin Răduțiu.

Interviu realizat de Lucian Haralambie