Agenda de concert Înapoi

AUDIO. Continuă, la Sibiu, Festivalul 'Zilele Muzicale Româno-Americane'

Publicat: vineri, 3 Iulie 2020 , ora 10.32


Două recitaluri au fost propuse joi, 2 iulie 2020, pe Esplanada Sălii Thalia, unui public numeros, dornic de evenimente muzicale. Lucian Haralambie a fost prezent la acestea...


A doua Zi Muzicală Româno-Americană a început cu Horia Mihail și Pianul Călător. După Caracal, Alba Iulia, Deva și București, programul seriei - unul integral Ludwig van Beethoven ce marchează cei 250 de ani trecuți de la nașterea Titanului de la Bonn - a fost prezentat pe cea mai frumoasa stradă din Sibiu. Sonata "Waldstein", cele 32 de variațiuni în do minor, prima parte din Sonata Lunii și bagatela "Für Elise" au fost lucrările interpretate pe scena amplasată pe Esplanada Sălii Thalia de pianistul Horia Mihail.

"A fost un recital în care m-am implicat emoțional și fizic și mental cum o fac de obicei, în ciuda condițiilor nefavorabile, deoarece căldura și umiditatea nu-mi sunt neapărat prietene în momentul în care cânt. Nu este primul concert în aer liber. De altfel, am făcut foarte multe experimente de acest gen în parcurile bucureștene cu Gabriel Croitoru, singur, cu Ion Bogdan Ștefănescu. Acum, iată, situația actuală îmi permite organizarea de evenimente în interior și sunt foarte fericit că sunt printre puținii muzicieni care au avut șansa ca în finalul acestei stagiuni sau să-i spunem începutul vacanței dintre stagiuni să aibă câteva apariții în public. Sunt foarte bucuros că cei care au venit la aceste concerte... s-au desfășurat deja câteva, la Caracal, la Alba Iulia, la Deva - aseară, în București, la Sala Radio nu a fost nici un spectator, dar a fost și acesta un concert - și, iată, și aici, în Sibiu spectatorii au fost foarte civilizați și au respectat întocmai regulile pe care organizatorii le-ai impus. Trebuie să ne reinventăm, să găsim modalități de a face ceea ce facem, ceea ce vrem să facem, deoarece cultura este absolut indispensabilă pentru o societate normală." - Horia Mihail


"Ne bucurăm că a reînceput. Vă dați seama, am venit cu atâta bucurie... O inițiativă extraordinară! Ne lipsea, clar ne lipsea. Mi-arfi plăcut ca Sonata lunii să fi fost în partea a doua, un pic pe înserat."

"Pianul - magic și piesele - excepționale! Și s-a încheiat minunat această seară!"


În partea a doua a serii, jazz-ul a revenit în programul evenimentelor organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, iar protagoniști au fost membrii Sorin Zlat Quintet; alături de pianist - Mihaela Alexa (voce), saxofonistul Sorin Zlat Sr., contrabasistul Alexandru Marin și Iulian Nicolau - tobe. Unele dintre cele mai îndrăgite standarde de jazz scrise de Cole Porter, George Gerswhin și Nat King Cole s-au alăturat în acest program româno-american unui aranjament inedit al piesei Cine iubește și lasă.


"Extraordinar, n-am cuvinte! Calitatea concertului de jazz din seara aceasta... a fost specială! Ne bucurăm că trăim în orașul acesta."

"Profesioniști! A fost o seară care ne-a încântat. Păcat că a fost atât de scurtă. E o mare bucurie că putem să ne relaxăm și să ne bucurăm de mult profesionalism, multă calitate în peisajul ăsta cenușiu și urât, așa că dați-i înainte că e foarte bine!"Despre revenirea la Sibiu, pianistul Sorin Zlat a declarat: "Tot timpul mă simt bine în partea asta a țării. Pot să spun că oamenii sunt mult mai deschiși la genul acesta de muzică. Astăzi a fost o zi specială. M-am simțit descătușat, m-am simțit foarte liber, am simțit după o perioadă lungă că iar cânt în fața unui public. La un moment dat, ca toți muzicienii, făceam live-uri de acasă și era o senzație foarte ciudată. Adică, după fiecare piesă așteptam aplauzele..."Și aplauzele - extrem de numeroase - au fost oferite cvintetului Sorin Zlat la finalul celei de-a doua seri a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane. Noi evenimente sunt programate astăzi în cadrul seriei - de la ora 19:00, la Biserica Franciscană din Sibiu va avea loc recitalul "Orgile României" susținut de Vlad Vișenescu, iar de la ora 21:00, pe Esplanada Sălii Thalia, ansamblul Traffic Strings va concerta sub genericul "Perpetuum Jazz".