Cronici Înapoi
AUDIO. Conferință de presă premergătoare premierei spectacolului "Trubadurul", la Opera Națională Română din Iași
Opera Națională Română din Iași a organizat astăzi, 23 martie, la ora 11:00, o conferință de presă premergătoare premierei spectacolului "Trubadurul" de Giuseppe Verdi a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 25 martie, la teatrul ieșean. Este, în același timp, evenimentul care va încheia festivalul organizat de Radio România Muzical alături de principalele instituții muzicale ieșene, cu ocazia lansării frecvenței locale a postului - 95,4 FM.
Mai multe, în materialul realizat de Lucian Haralambie.
Întâlnirea cu presa a avut loc în foaierul Operei Naționale Române din Iași și a fost moderată de tenorul Andrei Fermeșanu, director general interimar al instituției. Alături de acesta, au vorbit și Cristina Comandașu - managerul Radio România Muzical și regizorul Matteo Mazzoni, care ne-a oferit detalii despre producția pe care o vom putea urmări la sfârșitul acestei săptămâni. După premiera de sâmbătă, 25 martie, este programată și o a doua reprezentație - duminică, 26 martie.
Vorbim de o producție modernă. Trubadurul prezentat la Iași va fi dedicat culturii italiene din secolul al XV-lea atunci când vine vorba de costume și decoruri, iar elementele noi vor fi cele realizate de set designerul Giacomo Calliari și videodesignul imaginat de Luca Attilii - de asemenea, prezenți la conferința de presă.
Despre această premieră de la Iași, dirijorul David Crescenzi a declarat: "Publicul ieșean merită o premieră cu Trubadurul și cu acest spectacol o să închei Trilogia populară, un proiect început cu La Traviata și, după, Rigoletto - această trilogie populară verdiană reprezintă istoria acestui mare compozitor. A fost un vis acest spectacol cu Trubadurul! Sâmbătă facem această premieră cu un spectacol foarte tradițional, nu îmi place spectacolul modern. E un spectacol modern, cu structură modernă, dar respectăm tradiția și mă bucur că avem un foarte variat cast."
... distribuție care îi reunește pe mezzosoprana Carmen Topciu, baritonul Alexandru Constantin, tenorul Florin Guzgă și soprana Cellia Costea care, la finalul conferinței de presă, a vorbit despre revenirea pe scena Operei Naționale Române din Iași: "Mă bucur că acest eveniment are loc, că în România se mai întâmplă asemenea lucruri, că viața și-a intrat oarecum în normal după acești ani de pandemie care au fost groaznici pentru artiști în general, nu numai pentru artiștii români, pentru toți artiștii lumii. Desigur, eu aici la Iași sunt ca acasă, pentru că bunicul meu a venit în 1956, când s-a înființat Opera Națională Română Iași împreună cu maestrul Radu Botez; a fost prim fagotist al orchestrei ieșene timp de 30 de ani. Mă leagă sentimente puternice de această instituție și vin cu mare drag întotdeauna."