Cronici Înapoi

AUDIO. Conferință de presă premergătoare debutului Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția a XXVI-a

Publicat: sâmbătă, 26 August 2023 , ora 18.47

Sala Coloanelor a Sălii Palatului a găzduit ieri după-amiză, 26 august 2023, Conferința de presă prilejuită de debutul Festivalului Internațional "George Enescu", cel mai important festival de muzică clasică din România. La conferință a luat parte Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului. Muzicianul a vorbit despre viziunea și programul festivalului, punând accent pe noua serie de concerte dedicată familiilor și copiilor:

„Concertele pentru familii care au devenit niște concerte despre care s-a vorbit foarte mult, sincer să fiu, nu știam că vor fi atât de populare și atât de discutate, dar această idee mi s-a părut o idee esențială, de a introduce muzica clasică, muzica frumoasă unei generații foarte tinere. Festivalul a avut întotdeauna responsabilitatea de a crea inițiative frumoase în viața culturală din România, iar eu mi-am dorit tare mult să folosesc această platformă pentru a împinge înainte ideea de a crea o cultură mai profundă pentru toată lumea, care începe cu copiii. De aceea, această serie de patru concerte care vor fi prezentate în fiecare duminică sunt concerte pe care eu le-am conceput cu orchestre din România, cu dirijori tineri care vor dirija aceste concerte și fiecare concert are o poveste spusă prin muzică, în care, cei care vor veni la concert vor reuși să învețe puțin despre orchestră, să descopere o muzică contemporană pentru copii și să găsească frumusețea în muzica clasică, care sperăm, în edițiile care urmează apoi, vor continua să vină și la celelalte concerte”.


În continuare, Raluca Turcan, ministrul Culturii a punctat despre importanța Festivalului în spațiul cultural românesc și internațional și i-a înmânat lui Mihai Constantinescu distincția de excelență din partea Ministerului Culturii pentru contribuția la promovarea artei și culturii româniști:

"Generozitatea prin muzică". Mi-aș dori foarte mult ca motto-ul acestui festival să caracterizeze nu doar desfășurarea festivalului la un nivel atât de grandios, ci dacă se poate, cât mai mult să caracterizeze și interacțiunea dintre noi și participarea la viața civică. Mă bucur foarte mult că ediția de anul acesta poartă amprenta artistică și managerială a domnului Cristian Măcelaru și vreau să îi mulțumesc foarte mult pentru ceea ce oferă Festivalului Internațional George Enescu și publicului iubitor de frumos din România. Festivalul „George Enescu” este cel mai prestigios ambasador cultural. Este în același timp și un purtător de mesaj al valorilor noastre spirituale și al capacității națiunii noastre de a traversa momente dificile și de a se ridica cu reziliență prin muzică și prin puterea culturii. În încheiere aș dori să vă spun că îmi face o deosebită plăcere să adresez sincere mulțumiri domnului Mihai Constantinescu, director executiv al ARTEXIM, în semn de prețuire și de recunoștință pentru contribuția la promovarea artei și a culturii românești, aș dori să vă înmânez din partea Ministerului Culturii distincția de Excelență alături de trofeul realizat de artistul Ioan Nemțoi”.


Mihai Constantinescu: „Vă mulțumesc foarte mult. Mulțumesc Ministerului Culturii, care în toți acești 33 de ani a fost alături de Festivalul George Enescu. Îmi pare bine că echipa nouă s-a mobilizat să continue această tradiție și sunt sigur că prin ceea ce va face în continuare va duce festivalul la o cunoaștere și mai mare a muzicii lui George Enescu, la o cunoaștere și mai amplă a României”.


În continuarea conferinței cuvântul i-a revenit Cristinei Uruc, managerul interimar Artexim:

”Anul acesta avem trei direcții de programe. Programul principal al Festivalului Enescu este cel care se desfășoară în București în circuitul sălilor de concerte, Sala Mare a Palatului, Ateneu, Sala Radio, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă a României și Teatrul Odeon. Avem a doua direcție, Festivalul Enescu în țară, în Timișoara, Cluj, Iași, Bacău și Sibiu. Vom avea un concert și la Lugoj din nou din seria concertelor pentru familii și copii. A treia direcție este direcția evenimentelor conexe. Sunt cele organizate de terți și se desfășoară sub cupola festivalului, pentru că ne dorim foarte mult ca anul acesta, la fel ca în fiecare ediție anterioară, dar poate mai mult, țara să respire festivalul împreună cu noi, muzica să fie plămânul României și asta o putem face doar prin colaborări între instituții și prin promovarea tinerilor muzicieni, câștigători și laureați ai Concursului Enescu care sunt soliștii filarmonicilor din țară, care vor participa în programul evenimentelor conexe”.


Violoncelistul francez Gautier Capuçon, solistul concertului ce marchează debutul Festivalului a fost, de asemenea, prezent la conferință :

„Mă bucur și sunt onorat să revin în Festival. Am realizat în ultimii ani multe concerte alături de Mihai Constantinescu, am cântat muzica lui George Enescu, pe care o consider un liant între România și Franța. Așa cum a menționat doamna ministru cultura este, mai ales în aceste timpuri, foarte importată. Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de artă, să lăsăm cultura să unească oamenii”.


Nicușor Dan,
primarul general al Capitalei, vorbind despre manifestările ce vor avea loc în Piața festivalului:

„Trăim cu toții într-o competiție globală și acest festival pune Bucureștiul, România pe harta globală și din punctul acesta de vedere suntem foarte mândri că suntem în acest parteneriat. Festivalul Enescu impune un standard și este foarte bine să existe această interfață, Piața festivalului este între festival și marele public pentru că acest standard să fie transmis către marele public. Suntem bucurăși să contribuim”.


Valentina Băințan, producător TVR, a vorbit despre desfășurarea și promovarea Festivalului George Enescu:

„Televiziunea Română este alături de Festivalul Enescu încă din anul 1958 de la prima ediție și iată, continuăm acest parteneriat și cumva, această datorie. Este o datorie care ne onorează și așa cum spunea și maestrul Cristian Măcelaru trebuie să contribuim la educarea publicului, la educarea publicului tânăr și vreau să subliniez că anul acesta, TVR Cultural va transmite în direct toate concertele educative de la Teatrul Odeon și nu numai, bineînțeles, concertele de la Sala Palatului, concertele de la Ateneul Român vor fi transmise în mare parte în direct. Cred că este prima ediție în care Televiziunea Română transmite zilnic în direct de la Festivalul Enescu. Va fi o lună în care vom respira cu toții muzică, în care ne vom bucura de această energie absolut fabuloasă pe care Festivalul Enescu o imprimă de fiecare dată”.


În calitate de coproducător, Radio România fost reprezentată de Răzvan Ioan Dincă, președinte director general. 

”Radio România cred că este singura instituție din cadrul acesta al organizatorilor Festivalului Enescu care are trei componente: o componentă legată de prezența editorială. Este o componentă extraordinar de importantă, ce are rol și de documentare, dar și de promovare, pentru că nu numai Radio România Muzical și Radio România Cultural, ci întreaga corporație Radio România prezintă în permanență Festivalul Enescu și o fac în așa fel încât publicul să poată să perceapă acest festival la adevărata sa valoare. O componentă de ordin artistic prin orchestrele pe care noi le gestionăm. Mai există o componentă administrativă, Sala Radio, un spațiu nu tocmai mic de 1000 de locuri în centrul Bucureștiului. În cadrul Sălii Radio vor fi foarte multe concerte în aceste aproape patru săptămâni de evenimente. Întreg Festivalul Enescu este înregistrat, preluat și apoi transmis. Este un merit extraordinar al acestei instituții. De asemenea sunt profesioniști deosebiți care fac sunetul pentru acest Festival, nu numai pentru Radio România, ci și pentru transmisiile care au loc pentru Televiziunea Română, respectiv pentru alte tipuri de streaming-uri ce se fac în acest moment. O serie de profesioniști dedicați, modești. Merită toată aprecierea noastră și merită aprecierea și cele două canale dedicate culturii, respectiv muzicii și anume Radio România Muzical și Radio România Cultural. Misiunea pe care ei o au și pe care o pun în practică în fiecare secundă, îi fac să fie din ce în ce mai relevanți. Audiențele celor două canale au devenit relevante în ceea ce privește audiențele generale în media din România. Festivalul Enescu contribuie cu un conținut ce are relevanță pentru ascultătorii noștri, un conținut ce de fiecare nu este ratat din niciunul din unghiurile de care vorbeam mai devreme”.

Ioana Țintea