Cronici Înapoi

AUDIO. Conferință de presă - Festivalul Internațional ”George Enescu” 2023

Publicat: marți, 29 Noiembrie 2022 , ora 9.40


Luni, 28 noiembrie, la Ateneul Român a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia a fost anunțat programul ediției din 2023 a Festivalului Internațional „George Enescu”. Salonul Oficial al instituției a fost neîncăpător.

De la dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului „Enescu”, am aflat reperele programului, acesta făcând cunoscut și sloganul noii ediții:

„Sloganul ediției 2023 pornește de la una din valorile fundamentale în care credea marele compozitor George Enescu - generozitatea. Generozitatea prin muzică este acest moment în timp pe care noi, organizatorii, dar și noi, artiștii, le dăruim unei societăți doritoare de cultură, avidă pentru muzică. Existența Festivalului Internațional "George Enescu" este justificată de o țară care a dăruit lumii un Brâncuși și un Enescu. În festivalul din anul 2023 vom continua multe din inițiativele care au fost și până acum. În primul rând, vorbesc despre marile orchestre ale lumii și marii artiști care vor fi invitați, artiști noi care vor veni în festival. Dau numai câteva nume importante: Aida Garifullina, Igor Levit, Augustin Hadelich, Klaus Makela, Kent Nagano, Hannu Lintu. Iar orchestre noi care vor veni pentru prima dată în festival - Gewandhaus Orchestra din Leipzig, WDR din Koln, Gotebog Symphony, Liszt Chamber Orchestra, Berlin Academy of American Music, Manchester Camerata, Collegium Vocale Gent. Opere care vor fi prezentate în concert: Verdi - Otello, Britten - Billy Budd, Purcell - The Fairy Queen, Messiaen - St Francis of Assisi, Ligeti - Le grand macabre, Debussy - Pelleas et Melisande și, nu în ultimul rând, Enescu - Oedip.

Avem un număr total de concerte între 90 și 100 în București, apoi și altele care vor fi în alte orașe din țară.

Printre orchestrele mari care vor veni, care au mai fost, se numără Vienna Philharmonic, London Symphony, Concertgebow Orchestra, Orchestre Național de France, Israel Philharmonic.

29 de concerte în Sala Mare a Palatului, 27 de concerte la Ateneu, 13 Concerte de la miezul nopții - o serie de concerte care a fost foarte bine primită, 8 concerte din seria concertelor Enescu și contemporanii, 10 concerte în seria orchestrelor din România. De fapt, în totalitate, sunt 11 orchestre din România care vor fi prezentate în festival, inclusv opera. Și 4 concerte speciale la care revin întotdeauna; ca și tată, mă simt responsabil de acest lucru... 4 concerte noi care se axează pe a da accesul unei generații foarte tinere la concerte.

În total, peste 40 de orchestre din 16 țări, peste 40 de dirijori. Din dirijorii care vor veni, veți recunoaște multe nume care au mai fost, dar spun Zubin Mehta, Herbert Blomstedt, Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Tugan Sokhiev, Lahav Shani, Klaus Makela, Daniele Gatti, Paavo Jarvi, Santtu-Matias Rouvali, Manfred Honeck, Cristian Mandeal, Christian Badea și, în final, și eu voi dirija.”

A fost Cristian Măcelaru, directorul Festivalului „Enescu”.

Cristina Uruc, Managerul interimar al ARTEXIM, organizatorul Festivalului „Enescu” a vorbit despre achiziționarea biletelor, dar și despre o nouă inițiativă dedicată persoanelor cu nevoi speciale:

„Ne dorim foarte mult să ne implicăm și să contribuim în comunitate și în viața socială. Avem în vedere parteneriate cu asociații și fundații pentru a stimula accesul la cultură copiilor, tinerilor, adulților cu dizabilități, cu nevoi speciale.

Referitor la punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 26-a a festivalului, biletele individuale vor fi puse în vânzare începând cu 1 februarie 2023 la ora 12.00. Dar, până atunci, pentru a permite un acces cât mai mare al publicului la posibilitatea de a achiziționa un abonament în festival, în data de 30 noiembrie va debuta campania de achiziționare a abonamentelor. Se va desfășura sub formă de loterie, ca anul trecut, cu câteva modificări. De data aceasta, persoanele care se vor înscrie în perioada 30 noiembrie - 9 decembrie, vor primi un cod de identificare pe care-l vor putea urmări online la tragerea la sorți. În momentul în care vor fi extrași, vor primi un alt cod cu care vor putea achizițional până la 4 abonamente. Tragerea la sorți va avea loc la Ateneu, pe 12 decembrie, la ora 12.00, în fața unei comisii formate din 3 persoane - reprezentant Artexim, reprezentant Eventim și un notar public. Această loterie va fi difuzată online. dacă vor rămâne abonamente disponibile, pentru că noi ne-am gândit la acest număr de 4 maxim pe care un beneficiar le poate achiziționa, dacă vor mai rămâne abonamente, se va trecel la lista de așteptare.”

Generosity through music este, așadar, sloganul ediției din 2023 a Festivalului Internațional „George Enescu”. De la Lucian Romașcanu, Ministrul Cuturii, am aflat că instituția pe care o reprezintă a alocat cel mai mare buget dedicat până acum Festivalului „Enescu”. Răzvan Dincă, Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune - co-producător tradițional al Festivalului Enescu - a vorbit despre importanța promovării culturii prin jurnalism. Evenimentele din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” se vor desfășura în perioada 27 august - 24 septembrie 2023, iar programul ediției poate fi consultat online. Radio România Muzical va oferi, ca de obicei, evenimentele festivalului într-un maraton de transmisiuni directe.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu