ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Concursul Remember Enescu 2017 – interviu cu violonistul Sherban Lupu

Publicat: vineri, 5 Mai 2017 , ora 13.04


A 18-a ediție a concursului Remember Enescu se desfășoară din 4 mai 2017 la Sinaia.

Ca membru al juriului, v-aș ruga să ne spuneți care este impresia dumneavoastră referitoare la nivelul general al concursului, al concurenților din anul acesta.

Trebuie să remarc că este un nivel foarte ridicat, în special la vârsta a doua de vârstă, cei de 14-15 ani, chiar am fost impresionați. Ne-a fost dificil, de altfel, și la cei mai mici. Din păcate, a trebuit să mai eliminăm câțiva. Dacă ar fi fost după mine, toți au cântat foarte bine și i-aș fi trecut pe toți, mai ales cei mici, care erau foarte drăguți și fermecători, cântând piesa lui Enescu și altele. E o atmosferă, ca să spun așa, festivă. Nu numai copiii, dar sunt părinți, profesori și parcă, iată, lăcașul lui Enescu vibrează, nu numai cu muzica lui, dar vibrează cu copii și tineri care îi cântă muzica. Cred că acesta e cel mai frumos lucru.

Și e minunat că se întâmplă asta pe 4 mai, când se îndeplinesc 62 de ani de la moartea maestrului. Și pentru că vorbim de George Enescu și pentru că dumneavoastră sunteți un specialist al creației enesciene, cum vi se pare nivelul de înțelegere al tinerilor violoniști, vizavi de lucrările enesciene impuse în programului concursului?

Nivelul de înțelegere a crescut foarte mult, trebuie să remarc. Față de anii trecuți în urmă, iată, veneam în anii '90 și aici în România din America și am găsit o anumită distanțare a tinerilor interpreți de muzica sa. Acuma deja se identifică muzica mult mai ușor, o cântă cu mare plăcere. Cred că aici, contribuția mea a fost de valoare, pentru că prin grija mea și studiul pe care l-am făcut asupra manuscriselor am descoperit și dat, mai ales tinerilor, aceste mici bijuterii, care l-au făcut accesibil și acum l-au îmbrățișat și nu mai sunt copleșiți de complexitatea Sonatei a III-a de exemplu, chiar și Sonata a II-a. Iată că Enescu a venit în sufletele lor și ei își deschid inimile către muzica lui.


Interviu realizat de Monica Isăcescu