Cronici Înapoi

AUDIO. Concert romantic și o dublă lansare de CD la Sala Radio

Publicat: luni, 14 Decembrie 2015 , ora 9.55

Orchestra Națională Radio a concertat vineri, 11 decembrie 2015, la Sala Mihail Jora sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, alături de pianistul Horia Mihail. Cu acest prilej, editura Casa Radio a lansat două noi compact discuri - "Pianul călător. Horia Mihail - Romantic" și "Orchestra Națională Radio, dirijor Cristian Măcelaru cu lucrari din Mihail Glinka si Nikolai Rimski-Korsakov.

Seara a debutat cu uvertura Hebride de Felix Mendelssohn și Concertul nr.1 op.1 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov. În partea a doua a concertului, publicul a audiat Simfonia a VII-a op.70 în re minor de Antonin Dvorak - lucrare compusă la invitația Societății Filarmonice londoneze.

La finalul concertului publicul a mai rămas pentru a mai primi un autograf de la pianistul Horia Mihail și de la dirijorul Cristian Măcelaru.

"Aș putea spune că execuția este deosebită, plus modul în care Măcelaru a luat și a condus un concert care, după părerea mea, necesită o impetuozitate cu totul deosebită a interpretului."

Cum a fost concertul?

"Minunat! Rahmaninov este unul dintre preferații mei. Te transpune într-o lume teribilă, minunată. Ne simțim bine, muzica ne vindecă, ne face mai buni! Această orchestră radio în general, cu tradiția ei, este la superlativ tot timpul. Horia Mihail este un mare maestru!"

"Horia Mihail este așa de cunoscut și așa de bun și ne este și foarte drag! Mi-a plăcut concertul acesta. Aduce, într-adevăr, cel puțin în prima parte aduce cu concertul lui Grieg."

Tot aseară, în foaierul Sălii "Mihail Jora" a avut loc lansarea compact-discurilor realizate de Editura "Casa Radio". Este vorba de prima colaborare a dirijorului Cristian Măcelaru cu Orchestra Națională Radio, despre care spunea că este primul concert pe care l-a dirijat în România. Cristian Măcelaru este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, iar în cariera sa a condus orchestre prestigioase din întreaga lume.

"Discul care a ieșit este, de fapt, chiar primul concert pe care l-am dirijat cu Orchestra Națională Radio. Și, de fapt, este primul concert pe care l-am dirijat în România. De aceea a vrut neapărat să facem un lucru care să rămână și pe disc, nu numai în inima mea și a dumneavoastră sau a colegilor de pe scenă. Este un disc de lucrări foarte cunoscute, foarte apreciate din repertoriul rusesc. Este vorba de uvertura "Ruslan și Ludmila" de Glinka, iar apoi lucrarea principală - "Șeherazada" de Rimski-Korsakov. Pentru mine a fost o experiență foarte frumoasă, deoarece am început această colaborare care deja merge înainte de câțiva ani și mă bucur foarte mult că am putut să punem pe un disc, să rămână ceva de care să ne putem aminti."

O altă noutate este și CD-ul "Pianul călător. Horia Mihail - Romantic", în care se regăsesc lucrări de Schumann și Brahms și este un eseu muzical al ultimului turneu național "Pianul călător", după cum spunea pianistul Horia Mihail:

"Este un CD pe care l-am înregistrat eu în urmă cu câteva luni, ca urmare a Turneului "Pianul călător" - ediția numărul V. O muzică romantică, o muzică ce se înscrie în linia programului prezentat de către Orchestra Națională Radio, Cristian Măcelaru și subsemnatul."

Foto: Virgil Oprina
Reportaj de Francesca Rusu