Cronici Înapoi

AUDIO. Concert regal cu violonistul Vlad Stănculeasa - la Sala Radio

Publicat: luni, 20 Mai 2019 , ora 13.11

La Sala Radio a avut loc, ca în fiecare an, un concert regal dedicat zilei de 10 mai. Seara de vineri, 17 mai 2019, a debutat, în mod firesc, cu Imnul Regal de Eduard Hübsch. Iar evenimentul l-a adus în fața publicului român pe violonistul Vlad Stănculeasa, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Barcelona. Alături de Orchestra Națională Radio, Vlad Stănculeasa a interpretat o lucrare concertantă îndrăgită, potrivită cu noblețea prilejului aniversat. Iar versiunea pe care ne-a oferit-o tânărul solist a fost una foarte frumos construită, legată prin frazări ample și cu o dinamică vie, specific romantică:

"Eu, cel puțin, m-am simțit foarte, foarte bine. Am simțit orchestra foarte aproape, ceea ce m-a bucurat foarte tare. Și, țin să menționez, de puține ori mă emoționez așa tare cum s-a întâmplat astă seară, așa că, din punctul meu de vedere, a fost un succs. Am făcut o echipă bună, cred eu, cu orchestra, care a pus foarte mult pasiune în ceea ce a făcut. O experiență foarte plăcută!"

La această sărbătoare a regalității, s-au aflat în sală oaspeți importanți, precum Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, Excelența Sa domnul Hitoshi Noda, Ambasadorul Japoniei în România:

"Este o onoare să fiu invitat în această sală de concert atât de frumoasă. Este prima dată când mă aflu aici. Ne-a plăcut foarte mult. De asemenea, este prima dată când am ascultat acest imn regal și l-am apreciat foarte mult pe tânărul violonist."

...sau nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía:

"Am participat, în mai mulți ani, la acest concert regal. Acustica acestui loc este splendidă; Sala Radio este minunată. Mi-au plăcut atât orchestra, cât și solistul și versiunea pe care a oferit-o concertului de Bruch. Eu sunt abonat la Sala Radio, vin foarte des la concerte pentru că nunțiatura apostolică este foarte aproape. M-am bucurat alături de poporul român de această sărbătoare și de acest frumos concert."

În partea a doua, muzicienii au interpretat Simfonia a II-a de Serghei Rahmaninov, sub conducerea fermă a dirijorului german Christian Schumann, care a concertat, cu această ocazie, pentru prima dată în România:

"Am avut o săptămână minunată. Am avut mult de muncă pentru că lucrarea de Rahmaninov este destul de dificilă, în special pentru partidele de coarde. Mi-a plăcut faptul că toată lumea a tras în aceeași direcție. Pentru un dirijor este foarte important să ajungă să cunoască cât mai multe orchestre cu putință. Nu auzisem prea multe lucruri despre această orchestră. Nu știam la ce să mă aștept, însă am găsit oameni atât de buni și de pasionați, încât a fost o reală plăcere pentru mine să lucrez cu ei."

Credit foto: Alexandru Dolea


Reportaj realizat de Ana Diaconu