Evenimente Înapoi

AUDIO. Concert extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret la Expoziția universală de la Milano

Publicat: miercuri, 29 Iulie 2015 , ora 11.26

Expoziția universală de la Milano care are loc până pe 31 octombrie, reunește 148 de țări și organizații internaționale. România participă cu un pavilion propriu construit pe o suprafață de 887 mp2 aflat în zona centrală a expoziției. Conform tradiției, fiecare țară participantă la expoziție își alege o zi națională. România va sărbători această zi astăzi, marcând totodată și Ziua Imnului Național. Programul special al acestei zile la Expo Milano va începe va începe la ora 10.30, cu ceremonia oficială de arborare a steagurilor și de intonare a imnurilor naționale și se va încheia cu un concert extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret, concert la care Radio România este partener media. Cu detalii de la Milano, Oltea Șerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România:

"După această deschidere programată după ora 10.00 sunt prevăzute momente atât cu tentă folclorică, așa cum este defilarea ansamblului Junii Sibiului de la Media Center către Pavilionul României și manifestări de afaceri. Este un forum de afaceri și investiții organizat de România în colaborare cu CCI, la care vor participa oficialitățile române venite aici special pentru acest eveniment și între timp la pavilionul României va fi și un concert de jazz cu Marius Vernescu Trio.

Însă punctul central din punct de vedere artistic, așa cum s-a întâmplat de altfel în fiecare an de când particip la această expoziție, va fi concertul simfonic. De ce spun asta? În urmă cu zece ani, la Aichi, Japonia, Orchestra Națională Radio era cea care marca Ziua Națională a României. În urmă cu cinci ani la Shanghai, de asemenea tot Orchestra Națională Radio susținea un concert cu această ocazie. Iată că acum a venit rândul Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal să susțină un concert așa cum sunt ele concepute de obicei la astfel de evenimente.

Invitată va fi soprana Anita Hartig, o artistă română de reputație internațională, cu o activitate cunoscută pe scenele operelor din Europa și Statele Unite, iar programul ales este unul foarte divers, conținând atât arii din opere și uverturi, cât și două lucrări românești reprezentative de influență folclorică. Este vorba de Trei dansuri românești de Theodor Rogalski și Rapsodia I de Enescu. Acest concert va avea loc astăzi, la ora 17.00, la Auditoriul Milano, o sală de concert construită special în cadrul sitului expozițional și aici vor putea participa absolut oricare vizitatori ai expoziției care sunt interesați să cunoască cultura română.

Concertul este organizat cu sprijinul mai multor instituții din țară. Este vorba de Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe, cât și Institutul Cultural Român, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, un partener privat, Lanto Communication și partener media Radio România.

Este un context frumos, este un context pozitiv și sunt convinsă că tinerii muzicieni român vor reprezenta România așa cum ne-au obișnuit. De altfel, ei se află în mijlocul unei veri europene foarte dense, care a început în urmă cu două săptămâni la Toblah, tot în Italia, la Festivalul Mahler, va continua la Berlin, la Festivalul Orchestrelor de Tineret, apoi la Aix en Provence, în septembrie, tot la Festivalul Orchestrelor de Tineret și la Viena în octombrie. Le urăm succes colegilor noștri și suntem convinși că vom asista la un concert cu totul și cu totul special."