ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert dedicat centenarului Dinu Lipatti la Zurich - Interviu cu pianistul Viniciu Moroianu

Publicat: luni, 11 Decembrie 2017 , ora 13.14
La Universitatea de Arte din Zurich are loc astăzi, 11 decembrie 2017, un concert cameral dedicat Centenarului Dinu Lipatti. Printre protagoniști se numără și pianistul Viniciu Moroianu, care ne-a oferit mai multe detalii în următorul interviu.


În 11 decembrie participați la un concert care va avea loc în Elveția și care este dedicat în exclusivitate muzicii lui Dinu Lipatti. Care este povestea acestei inițiative?

Este un eveniment frumos și de suflet care s-a pus la cale în urmă cu câteva luni. Inițiatoare a fost fosta mea studentă, Ana Cristina Silvestru, care face o carieră scenică frumoasă în spațiul elvețian și german. Ea a reușit să obțină sala conservatorului din Zurich de la Hochschule der Künste pentru un concert integral dedicat creației lui Lipatti, ceea ce mi se pare un lucru cultural extrem de important, inclusiv prin ținuta programului. Concertul va cuprinde integrala melodiilor lui Dinu Lipatti, care sunt nouă în total, grupate în două cicluri. De asemenea, se va cânta lucrarea Aubade pentru patru suflători de lemn de Lipatti, o lucrare târzie a lui. Programul va fi completat cu Fantezia op. 8 pentru pian, lucrare pe care o voi cânta eu, o lucrare grandioasă, de jumătate de oră, o lucrare în cinci părți. Editura Casa Radio a lansat în urmă cu câteva zile un CD editat de Casa Radio care cuprinde, între altele, o mai veche înregistrare pe care am făcut-o cu această lucrare, o muzică îndrăzneață, o muzică foarte modernă, care arată un Lipatti la 23 de ani, stâpân pe niște mijloace componistice extrem de evoluate.


În calitate de promotor important al artei lui Dinu Lipatti, vă întreb care sunt pașii care credeți că ar trebui urmați în continuare după acest an al centenarului, în care am avut destul de multe evenimente dedicate lui, pentru a mențiune cât mai viu numele acestui mare muzician?

Sunt încă multe de făcut. În primul rând, trebuie promovate cu asiduitate partiturile lui Dinu Lipatti și, de asemenea, promovarea acestor lucrări în viața de concert. Mesajul artistic adânc din partiturile lui arată că pentru Lipatti componistica a fost de asemenea o vocație importantă. Să-i cunoaștem înregistrările, să-i ocrotim casa lui din București, într-un cuvânt, să menținem vie această flacără, fiindcă Lipatti este, alături de George Enescu, un veritabil brand de țară și sper, cât mai mulți muzicieni și confrați care se află în posturi de răspundere să înțeleagă adânc acest lucru.


Interviu realizat de Ana Diaconu