Cronici Înapoi

AUDIO. Concert de excepție al Orchestrei Naționale Radio sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu

Publicat: luni, 29 Februarie 2016 , ora 10.40

Două viziuni muzicale asupra poemului dramatic "Manfred", scris de Lordul Byron, și unul dintre cele mai iubite concerte pentru violoncel au fost lucrările care au atras și de această dată un public extrem de numeros la Sala Radio.

Pentru a doua săptămână consecutiv, Orchestra Națională Radio a fost condusă de Nicolae Moldoveanu, dirijor care de-a lungul carierei a stat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liverpool, al Orchestrei Radio din Olanda sau al Orchestrei de Cameră din Stockholm. Prima lucrare din programul de vineri, 26 februarie 2016, a fost Uvertura "Manfred" de Robert Schumann. A urmat, din creația aceluiași compozitor, Concertul în la minor pentru violoncel, cu Răzvan Suma solist.

"Trebuie să spun că pentru mine acest concert înseamnă foarte mult. Eu l-am învățat la clasa lui Marin Cazacu și-atunci clar că rădăcinile tot acolo sunt. Și oricât ai vrea să te desprinzi stilistic de o anumită formă de expresie, nu se poate. Pe lângă asta, nici nu vreau, pentru că-mi place așa cum este." - Răzvan Suma

Marin Cazacu, prezent în sală, ne-a vorbit despre versiunea oferită de solistul concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio:

"Concertul pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann e o capodoperă pe care o ador, pentru că noi, violonceliștii, îl considerăm numărul unu dintre concertele pentru violoncel și orchestră. Mi-a făcut o deosebită plăcere să asist la o interpretare de excepție a prietenului și fostului meu student, Răzvan Suma, într-o lucrare pe care, așa cum am spus, noi, violonceliștii, o socotim ca fiind numărul unu. Iar Răzvan Suma - am și fost impresionat pentru că știind și ceea ce se întâmplă în jurul activității sale, în sensul că administrația îi ocupă o parte din timpul dedicat studiului la instrument - am fost impresionat de nivelul pe care l-a dovedit în această seară, un nivel de excepție. O interpretare superbă, atrăgătoare pentru orice categorie de public."

Și din nou "Manfred", de această dată în viziunea lui Piotr Ilici Ceaikovski. Simfonia care poartă numele eroului lui Byron a răsunat în Studioul Mihail Jora, completând o nouă seară reușită a ansamblului simfonic mare al Radioului.

"Am rămas foarte impresionat de unitate, de patos. A fost ceva impecabil! A fost un concert absolut formidabil!"

"Mi-a plăcut foarte mult și ambianța și muzica. Sunt momente unice. Ne place, venim cu drag, îi admirăm, îi aplaudăm, îi rugăm să mai revină și ne rugăm să fim cu toții sănătoși ca să putem să mai venim și la alte concerte."

Despre acest concert ne-a vorbit și pianistul Viniciu Moroianu:

"A fost un eveniment, foarte interesant într-adevăr ca idee de program, ca idee de a uni două capodopere romantice foarte diferite ca amploare, legate de celebrul eou al lui Byron - Manfred - și combinate cu Concertul de violoncel al aceluiași Schumann, care a deschis concertul. Extraordinar de frumos ca program. Cântat totul cu o vervă și cu o fervoare absolut contaminante. Ne-am reîntâlnit cu toții cu un dirijor român care face carieră frumoasă pe meridianele lumii, un dirijor de școală britanică, plin de flacără și temperament, care în același timp are o știință de a lucra cu orchestra, de a doza, de a face contrastele de caracter, de a fraza… M-am bucurat pentru întreaga seară."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie