Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert aniversar Leonard Bernstein la Filarmonica din Arad - Interviu cu Doru Orban, directorul instituției

Publicat: joi, 26 Aprilie 2018 , ora 13.15

Filarmonica din Arad propune publicului său astăzi, 26 aprilie 2018, un concert dedicat compozitorului Leonard Bernstein, de la nașterea căruia se împlinește anul acesta un secol. Mai multe detalii despre eveniment am aflat de la directorul instituției, violistul Doru Orban.


Vă întreb, în primul rând, cum a luat naștere ideea organizării unui concert dedicat lui Leonard Bernstein.

Ideea aceasta este de multă vreme, adică din anii '80, când cu greu puteam să accesăm muzică americană. Mereu ne-am străduit să încântăm publicul arădean, care întotdeauna a fost un public educat, cu viziune europeană și peste Atlantic. Și muzica lui Bernstein a fost mereu acceptată alături de cea a lui Gershwin și multe, multe alte muzici frumoase din lumea nouă. Anul acesta, fiind și centenar Leonard Bernstein, vrem să acoperim una dintre cele mai fantastice teme ale anului 2018, cea mai vizibilă personalitate a muzicii secolului XX, compozitorul care a creat legendarele West Side Story sau Candide.


Ce lucrări ați ales pentru programul acestui eveniment?

Uvertura Candide și un rezumat al muzicii West Side Story. Bineînțeles, Rapsodia în albastru nu se putea să lipsească. Pianistul Sorin Dogaru și contratenorul Alin Buruiană sunt soliștii concertului, de la ora 19:00, realizat prin mijloacele aparatului orchestral dirijat de Cristian Neagu și ale Corului Academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș. Sunt genuri muzicale de o dimensiune excepțională, cu ritmuri antrenante, registre tonale pline de inspirație; e o muzică a variațiunilor moderne, plină de naturalețe și inedită armonic.

Sperăm, ca întotdeauna, spre bucuria și încântarea melomanilor arădeni și nu numai!


Se mai găsesc bilete?

Da, la casieria filarmonicii. Și sperăm ca din toamnă, începând cu deschiderea de stagiune, la final de septembrie, să fim în sala renovată a Palatului Cultural Arad. Deocamdată suntem la Cercul Militar, până la sfârșitul lunii iunie.

Interviu realizat de Ana Diaconu