ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Compozitorul Dan Dediu la 50 de ani

Publicat: joi, 16 Martie 2017 , ora 14.15

Compozitorul Dan Dediu, Profesor Universitar Doctor și Rector al Universității Naționale de Muzică din București pentru mai mulți ani, își sărbătorește azi, 16 martie 2017, ziua de naștere. Am surprins câteva impresii ale sale legate de parcursul său artistic.


Cum și-ar caracteriza creația de până acum compozitorul aniversat Dan Dediu? Misiune îndeplinită?

Aaa, nu! În nici un caz! De-abia am început! Este doar o parte a ceea ce am gândit și am simțit și sper să am ocazia să dezvolt ceea ce am făcut până acum.


Creațiile dumneavoastră se caracterizează printr-o diversitate de limbaje. Care dintre ele v-ar putea defini personalitatea cel mai bine?

Cred că fiecare din aceste piese pe care le-am scris conține câte ceva din mine. Sigur, unele care sunt mai extinse conțin mai mult, altele care sunt mai miniaturale conțin mai puțin, dar cred că fiecare mă înfățișează așa cum m-a surprins fotografia momentului, cu obsesiile și cu ideile pe care le aveam atunci când le scriam. Uneori, când le reascult, eu însumi nu mai știu ce-am făcut, la ce mă gândeam… reiau caietele de schițe ca să găsesc noi idei pe care să le dezvolt. Așadar, răspunsul ar fi că fiecare lucrare ar putea reflecta câte ceva din ceea ce am fost, ceea ce sunt și ceea ce voi fi.


O lucrare preferată pe care s-o recomandăm ascultătorilor?

Acum, în acest moment, lucrarea mea preferată este Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră, care e o combinație între elemente din muzica de la "O scrisoare pierdută" - opera pe care am scris-o acum câțiva ani - și o muzică concertantă pe care am plămădit-o în ultimii 4-5 ani.


Interviu realizat de Laura Ana Mânzat