Interviuri Înapoi

AUDIO. Ciprian Țuțu - despre concertul de vineri, 17 februarie 2023, de la Sala Radio

Publicat: miercuri, 15 Februarie 2023 , ora 14.46

La Sala Radio va avea loc vineri, 17 februarie 2023, un concert susținut de Orchestra Națională Radio și de Corul Academic Radio, conduse de dirijorul David Crescenzi. În program sunt cuprinse selecțiuni și coruri celebre din opere semnate de Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini și Gaetano Donizetti. Este un program despre care a vorbit dirijorul Corului Academic Radio - Ciprian Țuțu.

Este o ocazie absolut minunată pentru Corul Academic Radio. Și de ce? Pentru că sunt două perspective pentru această bucurie a muzicii. Prima dintre ele este una specială pentru Corul Academic Radio, care marchează prin acest concert debutul pe scenă al noii formule corale extinse - pentru că noi, în toată perioada de toamnă, am avut concursuri la toate cele 4 partide ale corului. Așadar, iată, formula nouă, lărgită a Corului Academic Radio! Pe de altă parte, este bucuria muzicii și, în acest sens, selecția unor foarte importante, plăcute și iubite titluri de operă, de coruri din opere, face ca emoția și vibrația noastră pe scenă și, sperăm, și a publicului din sală și a publicului radioascultător să fie una specială. Trebuie să menționez, este, mai ales, și plăcerea de a lucra de fiecare dată excelent cu maestrul Crescenzi. În cei 7 ani de când dețin bagheta dirijorală a acestui cor, maestrul Crescenzi a fost dirijorul de orchestră cu care am avut plăcerea să colaborăm de cele mai multe ori și excelent de fiecare dată.


Cum arată programul în următoarea perioadă pentru Corul Academic Radio? Pregătiți un concert pentru luna martie.

Așa este. Pregătim un concert special, în 16 martie mai precis, un concert inedit, cu o tematică inedită. Este vorba de muzică de film - o serie de aranjamente din filme de altădată, filme Disney... este o selecție foarte variată și colorată de titluri de film și de muzici de film pe care maestrul Ioan Dobrinescu a avut amabilitatea și, desigur, priceperea să le aranjeze pentru ansamblul nostru. Este o formulă în general a capela sau cu un foarte concentrat acompaniament instrumental format din pian, având-o ca protagonistă pe Carmen Vlădescu, percuție și vibrafon, avându-i ca protagoniști pe cei doi colegi de la Orchestra Națională Radio - Lucian Maxim și Alexandru Anastasiu.

Desigur, avem totodată prin acest concert și bucuria de a prezenta publicului, în ipostază solistică, pe cât mai mulți din noii membri veniți la Corul Academic Radio. Și, nu în ultimul rând, aș spune că toată pata de culoare în acest program o va da invitata noastră specială, actrița Letiția Vlădescu, care va fi nu doar prezentatoarea acestui concert, ci o veți putea urmări și în ipostază de povestitor, dar și, surpriză!, în calitate de inetrpret vocal.

Urmează două programe vocal-simfonice alături de cele două orchestre ale instituției. Alături de Orchestra de Cameră vom prezenta la final de lună martie, din câte știu, o premieră pentru spațiul românesc, în orice caz pentru scena Radio - Recviemul de Antonio Salieri, care nu s-a mai cântat din câte știu aici. iar în Joia Mare vom avea bucuria, tot cu maestrul Crescenzi, să prezentăm publicului nostru Recviemul de Verdi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie