Cronici Înapoi

AUDIO. Baletul „Raymonda” pe scena Operei Bucureștene - conferință de presă

Publicat: joi, 7 Aprilie 2022 , ora 14.24

Joi, 7 aprilie, la Opera Națională București s-a desfășurat o conferință de presă ce a avut ca subiect premiera baletului Raymonda de Aleksandr Glazunov. Premiera va avea loc în 9 aprilie, fiind prima ocazie cu care spectacolul este montat integral pe scena instituției bucureștene. Au fost anunțate patru reprezentații până în data de 15 aprilie, Rin Okuno și Robert Enache vor fi soliști în seara premierei, iar Cristina Dijmaru și Bogdan Cănilă vor aduce la viață rolurile principale în 10 aprilie - cei patru fiind balerinii prezenți în cadrul conferinței de presă.

Regia și coregrafia au fost adaptate de Maki Asami după Marius Petipa, însă balerina s-a stins din viață la finalul anului trecut, iar asistenta sa, Takako Nishikawa a fost maestru de repetiții - despre eforturile depuse de întreaga echipă aflăm mai multe de la Robert Enache, solistul premierei:


Robert Enache: Mi-ar plăcea să vorbesc despre experiența pe care am avut-o de-a lungul celor cinci săptămâni alături de doamna Nishikawa, care pentru a fost foarte plăcută și în același timp foarte intensă, ea fiind un artist desăvârșit, un maestru foarte bun, de a prezenta coregrafia și ne-a lăsat o mână liberă, un deget poate aș putea zice, pentru a ne aduce aportul către fiecare personaj, ceea ce mi se pare excepțional din partea unui maestru coregraf, pentru că, până la urmă, coregrafia este strictă, coregrafia este foarte grea, dar interpretarea și personajul este creat de noi, de dansatori, care am putea colora poate un pic diferit fiecare personaj prin experiența mea alături de colegi și de doamna Nishikawa este una pe care nu o voi uita curând.

Robert Enache ne-a vorbit despre pregătirea spectacolului de balet Raymonda de Aleksandr Glazunov, care va avea premiera sâmbătă, 9 aprilie. Eforturile întregii echipe au fost descrise în cadrul conferinței de presă de Viorica Petrovici și Adrian Damian, cei doi scenografi care au semnat costumele și, respectiv, decorurile acestei montări.


Viorica Petrovici: Am revenit la operă după o perioadă destul de lungă, cu o mare, mare bucurie de a regăsi un colectiv de balet extraordinar, pentru care am făcut niște costume; sper să vă placă, sper să placă publicului. Am încercat împreună cu Adrian, o să vă povestească și el, să găsim o imagine nouă, contemporană, a scenografiei de balet.

Adrian Damian: Sunt poate cel mai proaspăt în această instituție. E a doua colaborare cu Opera Națională din București după Norma. Este extrem de onorant să fac parte din această echipă și să lucrez pe această scenă. Este o mare recunoștință pe care o am, în primul rând pentru Viorica, pentru că ea a fost cea care m-a invitat direct să fac parte din echipa proiectului și e un scenograf pe care îl admir foarte mult și pe care îl respect, așa că a fost o mare bucurie să colaborăm la acest spectacol. Experiența mea este foarte limitată, în ceea ce ține de operă. Am lucrat foarte mult în teatru și în tot felul de alte zone. Este extrem de plăcut să găsești oameni talentați și capabili și responsabili, atât la tehnic, cât și la ateliere, să știi că poți să ai o idee și să nu te cenzurezi singur de frică că ideea ta nu va putea fi niciodată realizată și va rămâne doar o idee uitată pe o schiță. Este extrem de onorant să ai o idee, după care să întâlnești o instituție cu sute de oameni, dispuși să facă tot ce pot pentru a transforma acea idee fragilă într-o realitate.


Adrian Damian și, puțin mai devreme, Viorica Petrovici sunt cei doi scenografi care au vorbit despre eforturile depuse de echipa Operei Naționale București pentru spectacolul de balet Raymonda de Alexandr Glazunov. În cadrul conferinței de presă de joi 7 aprilie, membrii echipei au menționat în repetate rânduri entuziasmul și emoția cu care s-au pregătit pentru seria de spectacole. Artiștii așteaptă aplauzele publicului începând de sâmbătă, 9 aprilie, data la care are loc premiera spectacolului.


Reportaj realizat de Petre Fugaciu