Cronici Înapoi

AUDIO. Armoniile Sperantei - 10 decembrie 2022

Publicat: luni, 12 Decembrie 2022 , ora 17.25

Armoniile Speranței s-a intitulat concertul extraordinar susținut de Orchestra Medicilor "Dr. Ermil Nichifor" în sprijinul bolnavilor de cancer, eveniment găzduit de Opera Națională București. Intitulat sugestiv "Armoniile Speranței", concertul din 10 decembrie și-a propus să atragă atenția societății civile și a companiilor din domeniul sănătății asupra calității vieții pacienților oncologici, a căror suferință continuă și dincolo de salonul de spital și necesită aceeași grijă și atenție.


Organizat cu sprijinul Guvernului României, al Ministerului Culturii și al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, cuvântul introductiv i-a aparținut ministrului culturii Lucian Romașcanu:

Subliniez faptul că sunteți ca medici dublu generoși, o dată pentru că v-ați dedicat viața, zile și nopți pentru a salva oameni și iată că sunt și momente când, dincolo de actul medical faceți și acte de generozitate în sprijinul celor care au nevoie.


Concertul Armoniile speranței s-a desfășurat sub
Înaltul Patronaj al E.S. Klaus Iohannis, Președintele României, pentru a marca adoptarea legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în România.


Cu acest prilej, conferențiar doctor Diana Păun -
consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențialea înmânat, din parte președintelui Klaus Iohannis distincția Înaltul Patronaj pentru Concertul Extraordinar al Orchestrei Medicilor "Armoniile Speranței":

Mi-am exprimat în mod constant întreaga apreciere și considerația pentru efortul constant și profesionalismul pe care îl dovediți zi de zi în nobila profesie pe care o aveți. Dumneavoastră în plus, găsiți energia pentru a cultiva iubirea pentru muzică. Medicina și muzica au în comun pasiunea, fără de care, nici una dintre cele două nu poate fi practicate cu adevărat. Medicina este arta de a vindeca, de a arăta empatie, de a conferi încredere celor aflați în suferință.


Ce înseamnă această distincție pentru "inima" ansamblului - concertmaestrul dr. Mircea Penescu am aflat în pauza concertului:

Înseamnă mult pentru orchestra medicilor, înseamnă în primul rând, faptul că tot ceea ce facem noi de ani și ani de zile, uneori cu eforturi destul de mari, nu a trecut neobservat. Înseamnă că ceea ce vrem să transmitem noi ca mesaj, că armonia și speranța pot fi transmise prin muzică și chiar succesul în medicină depinde de starea de spirit a pacienților înseamnă că toate aceste, să spunem, elemente simbol ale activității noastre nu au trecut neobservate și ne onorează în cel mai mare grad recunoașterea de la nivelul celei mai înalte instituții în stat, de la nivelul Președintelui, faptul că ceea ce facem noi este pozitiv pentru societate.


Au onorat cu prezența lor acest concert tenorul Daniel Magdal și invitatul special Sir Willard White - un bas-bariton cu o carieră impresionantă ce numără nu mai puțin de 4 decenii pe marile scene lirice ale lumii.

În 10 decembrie, Orchestra Medicilor"Dr. Ermil Nichifor" a avut la pupitru doi dirijori: Iosif Ion Prunner și Daniel Jinga, acesta din urmă conducând și Corul Național Român (alcătuit din membri ai Corului Operei Naționale), ansamblu care și-a făcut debutul cu acest prilej susținând părțile corale și un microrecital de colinde românești.

Din Orchestra Medicilor Dr. "Ermil Nichifor" fac parte somități ale vieții medicale din România. Unii dintre membri fac parte atât din Orchestra Europeană a Medicilor, cât și din Orchestra Mondială a Medicilor.


Muzicienii - medici au creat o seară specială, încărcată de emoție și de speranță, așa cum a fost și ultima intervenție a chirurgului Remus Nica - membrul al ansamblului:

Ce plină e sala de medici care și-au oferit viața pentru a trata și salva bolnavii de cancer. Mesajul meu este către societate, către participanții la viață. Iubiți oamenii. Energia dragostei este singura soluție pe care o avem.


Jeanine Costache