Interviuri Înapoi

AUDIO. Anul Nou în Stil Stradivarius - la Sala Radio

Publicat: marți, 10 Ianuarie 2017 , ora 12.09

Duoul Răzvan Stoica - Andreea Stoica salută 2017 printr-un recital extraordinar și prin lansarea noului album al formației, numit "Strad Style". Mai multe aflăm din dialogul purtat pentru emisiunea "Perpetuum mobile" de marți, 10 ianuarie.


Domnule Răzvan Stoica, ce este mai important dintre cele două, recitalul propriu-zis sau lansarea discului?

Aș putea spune că ambele. În primul rând, acest concert - pentru că vom începe anul cu un concert în stil Stradivarius, ideea venind de la titlul ultimului album "Strad Style" și… prin acest concert încercăm, practic, să aducem magia binecunoscutelor concerte de Anul Nou de la Viena publicului bucureștean, într-o variantă mai intimă, respectiv muzica de cameră - vioară și pian. În același timp, la finalul acestui concert vom lansa albumul "Strad Style", unul dintre cele mai importante albume de până acum, având pe el piese pe care eu am ținut foarte mult să le înregistrez încă din liceu, pentru că ocupă cam tot repertoriul violonistic în ceea ce înseamnă arta cântatului virtuoz.


Într-adevăr, este amprenta dumneavoastră acest repertoriu în general romantic de mare virtuozitate. De această dată, ce ați avut în vedere, concret? Ce piese?

Am avut în vedere piesele de Nicolo Paganini, cele mai complicate sau complexe piese scrise, respectiv Variațiunile Nel cor piu non mi sento, Variațiunile God save the King și Duo Merville - piese care necesită un acompaniament cu mâna stângă și, de asemenea, piesele moderne, spun eu, cele mai îndrăgite din repertoriul violonistic - Sonata a treia de Eugene Ysaye, sonată dedicată lui George Enescu și Sonata solo pentru vioară de Bela Bartok.


Veți prezenta în recitalul de joi toate piesele de pe acest nou album, Strad Style?

Nu. În recitalul de joi vom prezenta un repertoriu un pic diferit. Vom începe concertul cu Sonata Trilul Diavolului de Giuseppe Tartini - o sonată ce a fost compusă în urma unui vis pe care acesta l-a avut, în care-i apărea însuși Diavolul, care îi era servitor. Apoi, vom continua cu o altă piesă, care de fapt este o suită, Histoire du Tango, una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Astor Piazzolla, o suită de tangouri scrisă inițial pentru flaut și chitară, pe care o vom interpreta într-un aranjament propriu; și această suită va fi compusă din patru părți - Café 1930, Vuelvo al sur, Escualo și Oblivion. În încheierea recitalului am ales două lucrări arhicunoscute ale compozitorului spaniol Pablo de Sarasate, două dansuri spaniole - Romanța Andaluză și Introducere și tarantella.


Albumul "Strad Style" apare sub egida casei Universal Music România. Aș vrea să vă întreb dacă înregistrările au fost făcute în țara noastră și care e povestea realizării concrete a albumului? Când ați început să lucrați la el, când a fost gata, cu ce ingineri de sunet ați colaborat?

Este o poveste foarte interesantă, pentru că am primit invitația de a filma un documentar despre geneza unei viori din momentul în care este doar o bucată de lemn până la momentul în care această vioară ajunge în mâinile mele pe scenă și, practic, interpretez primul concert pe respectiva vioară. În timpul acesta, am avut ocazia să cânt pe această vioară, o copie după vioara lui Paganini - Guarnieri 1743, cunoscută și sub numele de Il Canone. În timp ce filmam acest documentar, am avut ideea de a înregistra acest disc cu piese mai ales ale lui Niccolo Paganini și am preferat să facem această înregistrare în Olanda cu un inginer de sunet român, Liviu Elekeș, cu care am mai lucrat de câteva ori la alte albume. A fost un lucru foarte interesant pentru că, la finalul acestui CD, toate piesele au intrat în coloana sonoră a filmului documentar Strad Style, film ce va avea premiera în două săptămâni, la Festivalul Sundance din Salt Lake City din Statele Unite.


Foarte interesant! Poate vom avea și noi ocazia să vedem acest film documentar. Dacă nu, cea mai apropiată rămâne alternativa recitalului dumneavoastră de joi, 12 ianuarie, la care invităm publicul ascultător de Radio România Muzical, un recital prin care salutați Anul Nou în stil Stradivarius. Ce urmează în agenda dumneavoastră?

Imediat după acest concert de la Sala Radio vom pleca în Spania, în Andaluzia, unde împreună cu Andreea voi susține un recital cu Sonatele de Prokofiev. Apoi, la o distanță foarte scurtă, vom pleca în America, unde avem premiera acestui film documentar - în Los Angeles, în Salt Lake City - și, de asemenea, vom și lansa în Statele Unite albumul "Strad Style".

Interviu realizat de Ștefan Costache