Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Anotimpuri și cinci reverii' - disc semnat de Nicolae Coman

Publicat: luni, 1 August 2016 , ora 12.17
Nume marcant al componisticii românești, Nicolae Coman s-a născut cu 80 ani în urmă, în 23 februarie 1936, la București. Muzicianul a fost sărbătorit în primăvara acestui an în Aula Palatului Cantacuzino, printre cei care au urcat pe scenă numărându-se Bianca și Remus Manoleanu, Claudia Codreanu si Diana Vodă Nuțeanu și Ema Profirescu actorul Silviu Geamănu. Parte a programului de atunci a inclus și selecțiuni de pe discul "Anotimpuri și cinci reverii", album despre care ne-a vorbit Nicolae Coman:

Este o lucrare care conține 45 de piese pentru pian, grupate pe anotimpuri, cu intercalarea cu fiecare piesă care are și titlu a unui haiku aparținându-mi și care este recitat de actorul Silviu Geamănu. Interpretarea pieselor se datorează doamnei Ema Profirescu. Discul a fost scos într-o 1000 de exemplare; stocul a fost epuizat.

A fost conceput, eu fiind de 25 de ani în biroul Secției de Muzică Didactică pentru tinerii interpreți, să conțină piese de dificultate medie, cu armonie modernă și totuși cu un fel de conținut, piese cumva programatice, grupate pe anotimpuri; cele cinci reverii sunt ca un fel de codă care sunt scrise și adăugate ciclului în amintirea prietenului meu compozitor, care ne-a părăsit, Dan Voiculescu. Este inițial început acest ciclu cu anotimpul Toamna, prezentat comisiei și obținând în urmă cu vreo patru ani premiul Uniunii și care avea ca idee însoțirea acestor piese de haiku-uri, pe care atunci le-am recitat eu.

Ulterior, doream să fie înregistrat și asta a fost inițiativa bunului meu prieten, fost elev la Conservator și cu care colaborez cumva de vreo 40 de ani, Nicolas Simion, care are o casă de discuri - Seven Dreams Records. În momentul în care am făcut și înregistrările pieselor a apărut și soțul de atunci al Emei Profirescu, actorul Silviu Geamănu și mi-am amintit de proiectul inițial de care am însoțit piesele din ciclul Toamna de haiku-uri. Am completat acest ciclu. Acestea erau doar piese, dar cu haiku-uri și cu toate aceste 45 de piese am omogenizat cumva construcția pentru cele cinci reverii care încheie ciclul.

Lucian Haralambie