Interviuri Înapoi

AUDIO. Anna Ungureanu, dirijoarea Corului National de Cameră ”Madrigal - Marin Constantin” invitata săptămânii la Perpetuum Mobile în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 19 Noiembrie 2020 , ora 10.24


Motivul principal pentru care avem acest dialog este o recentă lansare de dublu album despre care vă rog să ne oferiți mai multe amănunte.

Vă mulțumim că deja ați adus în fața auditoriului două din aceste piese pe care noi le-am promovat împreună cu Casa de Discuri Roton Music. Suntem foarte fericiți că anul acesta, chiar dacă este un an mai special, un an mai atipic, reușim în fața publicului numeros care ne așteaptă sensibilitatea tipică de Crăciun, să aducem două albume foarte speciale. Aceste două albume conțin muzică românească și internațională - fiecare separat, pe câte un CD - piese care sunt selectate din ultimele concerte de Crăciun, respectiv din anii 2017, 2018 și 2019. Sunt piese live din concert și cu atât mai mult mă emoționează faptul că sonoritățile acestea nu au fost prelucrate, sunt așa cum ele au răsunat și în sala de concert. Ne emoționează foarte mult că a fost posibil acest lucru și faptul că va ajunge către ascultători prin rețeaua librăriilor Cărturești, spre exemplu, sau toate benzinăriile și nu numai, și prin Apple Music - Corul Național de Cameră Madrigal, prin magazinul nostru virtual. Suntem fericiți că putem oferi acest cadou celor care așteptau, bineînțeles, tradiționalele noastre concerte de Crăciun în toată țara.


Pe 16 noiembrie a avut loc lansarea acestui dublu album. Este primul material discografic de acest gen lansat de Madrigal după 20 de ani, nu-i așa?

Cu conținut de Crăciun, da.


Continuați o tradiție pornită în 1968 de maestrul Marin Constantin. Cântecele și colindele de Crăciun interpretate de Madrigal au devenit "clasice", iar concertele Madrigal de Crăciun, de asemenea. La ce trebuie să ne așteptăm ascultând aceste înregistrări?

Nu trebuie să vă așteptați la nimic, trebuie doar să vă deschideți sufletele și să primiți cu bucurie ceea ce noi, cu mare plăcere și sensibilitate, sperăm să vă putem oferi. Cred că este singurul moment în care ascultăm noi înșine. Stăm numai noi cu noi, în interiorul nostru, și descoperim sensibilitățile noastre frumoase și profunde. Singura rugăminte este doar să ne primiți în sufletele voastre.


Din păcate, mult așteptatele concerte de Crăciun de anul acesta ale Corului Madrigal nu vor avea loc din cauza pandemiei. Totuși, după concertul aniversar Madrigal - 57 din martie și acea stagiune de concerte în aer liber pe care ați susținut-o astă vară, în aceste condiții speciale despre care și vorbeați, cum vă desfășurați activitatea?

Vreau să vă anunț cu bucurie că Corul Madrigal nu s-a oprit niciodată, nici măcar o zi. În această pandemie, am găsit forme și formule de lucru benefice pentru sufletul nostru, cu grupuri mai mici, cu grupuri extinse, în altă locație... bineînțeles, cele șase concerte cu cinci tematici diferite, regii diferite, costume diferite ne-au făcut mare plăcere și ne-au ocupat, practic, mințile, sufletele. Am avut preocupări de artiști și asta ne-a ajutat foarte mult să trecem prin această perioadă destul de grea. Nu ne-am oprit niciodată! Asta vă pot spune. Atât online, cât și în grupuri mici, când s-a putut și unde s-a putut în grupuri mai măricele, respectând toate normele de rigoare impuse în această pandemie, am reușit totuși să lucrăm și a fost absolut minunat pentru noi, ca artiști.


Anna Ungureanu, ce înseamnă să dirijezi Corul Madrigal, acest valoros instrument viu, legat de numele maestrului Marin Constantin? Madrigal - atunci, Madrigal - astăzi... este o comparație inevitabilă!

În două cuvinte simple, dar care sper să explice cât de mult se poate - responsabilitate și plăcere. Acestea două îmbinate merg în fiecare secundă în mintea și sufletul meu atunci când mă ocup de fenomenul Madrigal, de studiul meu personal, de lucrul cu corul și în organizarea tuturor evenimentelor care stau în spatele acestui cor minunat.


Să vorbim puțin și despre proiectele viitoare ale Madrigalului. Știu că pregătiți an al treilea dublu cd, nu-i așa?

Este adevărat. De altfel, o a treia variantă a acestor lansări de cd de Madrigal în Crăciun este cea de dublu-cd, în care ascultătorii noștri vor putea găsi ambele cd-uri. Este o a treia formă, practic, în acest Crăciun. Dar noi pregătim bineînțeles deja anul viitor cu mare bucurie. Sperăm ca acel concert absolut superb care, deocamdată, este amânat - Mozart, împreună cu maestul Ion Marin, care trebuia să aibă loc în ianuarie la Salzburg - să-l putem relua și să putem cânta, pentru că este o lucrare foarte apropiată sufletului nostru. Bineînțeles că deja ne gândim și selectăm și am început să studiem un repertoriu pentru Paștele anului viitor. Lucrăm foarte mult pe partea Cantus Mundi cu copiii și pentru copii, pentru materiale care să ajungă la ei în mod util și ușor înainte de Crăciun. Și în această privință lucrăm foarte mult în cadrul webinariilor noastre gratuite cu profesorii și dirijorii din toată țara, oferindu-le materiale bune și cât de complexe se poate online, astfel încât și copiii să beneficieze pe urmă de aceste cântece și de cum să înveți să cânți un colind. Dar, în același timp, în toată luna decembrie, o să avem surprize multe pentru cei mici. Realizăm un video cu cei mai mulți copii care vor cânta împreună un colind, realizăm ateliere specifice și bineînțeles că avem visuri și dorințe complexe și pentru anul viitor. Sperăm să se poată realiza toate.


Anna Ungureanu, vă urez succes, sănătate, că-i mai nună decât toate - cum spune colindul - și sper să putem vorbi în studioul Radio România Muzical înaintea primului concert cu public pe care-l va susține Madrigalul. Asta, cât de curând!

Vă mulțumim frumos! Încă n-am uitat sentimentul de a întâlni publicul din septembrie și încă ne hrănim cu această energie frumoasă. Și noi sperăm la fel, să fie cât de curând!

Interviu realizat de Gabriel Marica