Interviuri Înapoi

AUDIO. Ana Silvestru interpretează lucrări de Dinu Lipatti la Berlin

Publicat: joi, 16 Noiembrie 2017 , ora 14.23
Pianista Ana Silvestru include din nou opusuri de Dinu Lipatti în programul recitalului pe care îl va susține, în data de 18 noiembrie, la Berlin. "Il pleure dans mon coeur" și Sonata romantică semnate de muzicianul român vor fi acompaniate de Nocturna op. 27 nr. 2 de Frédéric Chopin, de Sonata a IX-a op. 68 de Alexandr Scriabin și de suita "Mormântul lui Couperin" din creația lui Maurice Ravel. Despre acest recital, dar și despre alte proiecte ale pianistei din perioada următoare, am discutat în următorul interviu.

În 18 noiembrie susțineți un recital la Berlin, în care includeți din nou, iată, lucrări de Dinu Lipatti. Cum arată programul muzical în ansamblu, cum l-ați gândit?

Există o puternică legătură între muzica lui Lipatti și literatura muzicală franceză. Iar în ceea ce îl privește pe Scriabin, este foarte simplu. Eu voi cânta Sonata a IX-a, care este o lucrare cu un simbolism foarte puternic legat de simbolismul francez, adică simbolismul rus s-a născut și datorită simbolismului francez. Încep cu o Nocturnă de Chopin, continui cu liedul Il pleure dans mon coeur din cele cinci melodii pe versuri de Paul Verlaine de Dinu Lipatti - transcris de către mine pentru pian; după aceea continui cu Sonata romantică de Dinu Lipatti, cu Sonata a IX-a de Scriabin, Missa neagră și termin cu Mormântul lui Couperin de Ravel.


Un alt proiect care cred că este important pentru dumneavoastră este cel din 11 decembrie.

Este un proiect foarte, foarte important. Cred că este în mod cert singurul concert dedicat în întregime lucrărilor lui Dinu Lipatti din Elveția și mă tem că este chiar și unul dintre cele extrem de puține pe plan internațional. Este vorba de un proiect la care lucrez de aproape un an de zile, adică atunci l-am propus, atunci am adus și materialele. El va avea loc la Universitatea de Arte din Zürich, în data de 11 decembrie și în urma multor consultări și mai multor variante de proiect ne-am oprit la varianta cu cele două cicluri de lieduri de Dinu Lipatti, una dintre cele mai importante contribuții la literatura specifică, după părerea mea. Va veni și domnul Viniciu Moroianu, care este invitat și va cânta Fantezia de Dinu Lipatti, care este cea mai importantă lucrare pentru pian a muzicianului. Durează cam 28 de minute și domnul Moroianu este cel care a redescoperit această lucrare, a studiat-o în cele mai mici amănunte, după manuscrise. După aceea noi doi vom cânta și o mică lucrare la patru mâini și se va încheia cu Aubade pentru suflători. Cântărețul cu care voi cânta este Tamas Henter, alături de care am concertat acum doi ani la București.


Cum este percepută muzica lui Lipatti de către publicul dumneavoastră, din ce ați reușit să surprindeți?

Peste tot pe unde am cântat-o a fost percepută extraordinar de bine. Nimeni nu știe că Dinu Lipatti a fost și compozitor și toți sunt foarte, foarte plăcut surprinși; iar liedurile sunt o adevărată revelație. De asemenea, lucrările pentru pian... Toți organizatorii cărora le-am propus aceste lucrări au fost foarte încântați să le aibă în repertoriu. În general, absolut oricine, în vest, va fi mai mult decât fericit să programeze și lucrări inedite și extrem de valoroase.


Ce urmează în agenda dumneavoastră?

Pe 23 noiembrie am de cântat în cadrul unui beneficiu organizat de Dana Grigorcea la Zürich. Cântăm acolo cele două cicluri de lieduri. Urmează șapte concerte în ianuarie la Zürich și urmează înregistrări pentru albumul meu solo, dar și pentru albumul dedicat tuturor liedurilor de Musorgski.


Interviu realizat de Ana Diaconu