Interviuri Înapoi

AUDIO. Adriana Cristea despre recitalul susținut alături de Greta Gasser la ICR Londra

Publicat: luni, 22 Februarie 2016 , ora 14.07
Populara serie de concerte organizate de Institutul Cultural Român din Londra pe scena de la St Martin-in-the-Fields prezintă luni, 22 februarie 2016, un recital susținut de violonista Adriana Cristea și pianista Greta Gasser. Cele două vor interpreta un program divers care include lucrări de Serghei Rahmaninov, Nikolai Kapustin, Johann Sebastian Bach, Antonio Bazzini, dar și piese de Paul Constantinescu și Ciprian Porumbescu. Violonista Adriana Cristea ne-a vorbit despre prezența în cadrul acestei stagiuni.


Te pregătești pentru un recital din seria desfășurată la St. Martin in the Fields. Cum ai primit invitația de a concerta aici?

În primul rând am primit-o cu mare, mare bucurie. Totul a pornit de la o idee pe care am avut-o cu Greta încă din perioada studiilor mele la Colegiul Regal de Muzică din Manchester. Am vrut să facem un recital mai deosebit și ne-am gândit să abordăm muzica românească. Am cântat o serie de lucrări care erau mai puțin cunoscute acolo, dintre care Suita de Paul Constantinescu pentru pian și Suita pentru vioară solo de Vasile Filip. Am avut mare succes și ne-am gândit să continuăm proiectul. Întâmplarea a făcut ca eu să aleg un modul nou introdus la colegiu, pentru pregătirea tinerilor muzicieni pe piața liber profesionistă, și am avut de pregătit un film de promovare. Mi-am ales, evident, muzica românească - punctul nostru forte - și în urma filmulețului pe care l-am pregătit pe CD, m-am dus într-o dimineață la Institutul Cultural Român din Londra și am spus cine sunt, ce proiect am în vedere și aș dori să știu dacă există posibilitatea să obțin o programare în cadrul stagiunii viitoare de concerte. Am primit și răspunsul afirmativ. Ulterior, am primit și data concertului. Ne-am bucurat foarte mult să primim oferta; ne-am pregătit cu biografii cu material pe site și acum ne pregătim și de concert.


Muzică românească veți interpreta și în recitalul de astăzi?

Vom interpreta muzică românească și muzică din literatura universală. Am făcut, așa, un amestec. Eu voi interpreta Sarabandă și Dublă din Partita I pentru vioară solo de Bach, urmat de Balada de Ciprian Porumbescu, pentru vioară și pian, apoi Dansul piticilor de Antonio Bazzini, pentru vioară și pian, și în încheiere vom cânta Dansurile românești de Bartok. În partea întâi a recitalului Greta va cânta Preludii de Rahmaninov, Suita pentru pian de Paul Constantinescu și Preludiul de Nikolai Kapustin - o combinație între muzică clasică și jazz, duce către jazz foarte mult.


După acest recital ce urmează pentru voi, pentru tine și când te vom urmări pe o scenă din România?

Chiar pe 7 aprilie. Am concert alături de Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești. O să cânt în premieră Concertul "Patetic" de Heinrich Wilhelm Ernst, care o să fie o încercare. O încercare pentru că nu e cunoscut, este foarte dens - un concert într-o singură parte -, cu o sumedenie de pasaje de virtuozitate, dar și dialog cu orchestra și multă, multă expresie de scos în evidență… plus că va fi premieră în cadrul Filarmonicii respective. Din câte am înțeles eu, concertul nu a fost niciodată cântat acolo. Deci, o să fie destul de mult de lucru, dar sunt foarte bucuroasă că am șansa să cânt și mai ales să împart cu publicul și cu orchestra toate sentimentele care sunt puse acolo, în muzică. Sunt foarte recunoscătoare, foarte bucuroasă.


Mai ales că e un concert acasă.

Da, este. Chiar aș putea spune că este primul concert acasă, de când am plecat.

Interviu realizat de Lucian Haralambie