Interviuri Înapoi

AUDIO. 88 de ani de Radio în România - Concert ONR. Interviu cu dirijorul Radu Popa

Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2016 , ora 12.58

Orchestra Națională Radio va susține vineri, 28 octombrie 2016, un concert special, ce marchează cei 88 de ani împliniți de Radio România. Pianista Dana Borșan va fi solista ansamblului condus de Radu Popa, dirijor care ne-a vorbit despre revenirea la pupitrul ansamblului simfonic mare al Radioului:


Onorant, ca de fiecare dată și… mai mult decât atât, emoția unei încrederi ce-mi este acordată e cu atât mai mare. Ultima dată când am fost la pupitrul Orchestrei Naționale Radio am fost de Ziua Regalității, 10 mai; acum, din nou, de o zi specială - Ziua Radioului. Îmi face plăcere, sunt onorat și sper să mă ridic la nivelul încrederii care mi s-a acordat.

Am ales în primul rând o lucrare românească - trebuie să existe, după părerea mea, în programul Orchestrei Naționale Radio în contextul unei asemenea zile. După aceea, solista noastră - Dana Borșan - a abordat Concertul de Liszt nr.2. După care m-am gândit la o lucrare de ștaif, de eleganță, care ar pune Orchestra Radio într-o viziune elegantă, de mare calitate, așa cum este acest ansamblu și atunci m-am oprit la lucrarea asta pretențioasă - Elgar, Variațiunile "Enigma".


Ați vorbit deja… este o zi specială, Ziua Radio România. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acum Radio România?

Cred că acum înseamnă ce a însemnat întotdeauna. Și anume, dacă nu uităm că am crescut în radio de la vârsta de 9 ani - am fost în Corul de Copii Radio -, după care m-a legat de radio faptul că maestrul meu, regretatul Ludovic Bacs, era dirijorul Orchestrei de Cameră și multe ceasuri din studenție le-am petrecut pe scena Sălii Radio în compania Orchestrei de Cameră și a maestrului… după care am revenit de fiecare dată la Orchestra Națională și la Orchestra de Cameră drept dirijor… Deci, e o permanență, o relație care n-a încetat niciodată să existe și este ca întotdeauna.

Vă așteptăm cu mult drag vineri, la ora 19.00, alături de Orchestra Națională Radio, pentru un program special.

Interviu realizat de Lucian Haralambie