Agenda de concert Înapoi

Atelierul de muzică de cameră cu Cvartetul Arcadia

Publicat: vineri, 5 August 2022 , ora 12.45

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES, ediția a doua: șase zile de perfecționare în arta muzicii de cameră

Atelierul de muzică de cameră cu Cvartetul Arcadia va începe luni, 8 august 2022

Ediția a doua a atelierului de muzică de cameră, Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES, va începe luni, 8 august 2022, ora 18, în holul Studioului de concerte al Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima", instituția gazdă a evenimentului. Concertul de deschidere al Cvartetului Arcadia, programat inițial în prima zi a atelierului, este anulat din motive medicale.

În prima zi a evenimentului mentorii cursurilor de măiestrie se vor întâlni cu formațiile participante pentru a iniția un prim contact cu tânăra generație. Patru ansambluri camerale au fost selectate anul acesta pentru a participa la masterclass-uri: Apollo 20, Saudade Duo, Scripca et Cetera, Trio Intono. Participanții vor urma opt cursuri intense timp de cinci zile, având o zi de repaus, moment în care se vor desfășura repetițiile deschise ale Cvartetului Arcadia. Tot atunci vor avea loc și discuțiile libere în care vor fi dezbătute diverse subiecte adiacente artei interpretative. Această ediție oferă și posibilitatea participării pasive. Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES se va încheia cu concertul ansamblurilor camerale participante luni, 15 august 2022, ora 18, în Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima".

Prin acest proiect Cvartetul Arcadia dorește să accentueze importanța educației în zona genului cameral, deoarece rolul muzicii de cameră în crearea identității unui muzician este unul deosebit de important. Astfel, arta camerală crează un context unic de conexiune umană, de simbioză a concepției muzicale prin remodelarea diferențelor timbrale ale partenerilor. Această experiență se dovedește a fi de fiecare dată una deosebit de împlinitoare și de constructivă atât în plan uman cât și în cel profesional.

Îndrumarea studenților către perfecționarea comunicării în ansamblu, sau prin sensibilizarea atenției distributive, prin gestionarea emoțiilor, prin descoperirea viziunilor și a interpretărilor noi, prin adoptarea unei gândiri deschise, bazată pe curiozitate, autenticitate și dezvoltare, precum și expunerea și antrenarea momentului de scenă, aduce o contribuție enormă în evoluția profesională a tinerilor muzicieni.

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES este un proiect dedicat formațiilor camerale existente cu coarde, coarde și pian sau coarde și suflători, care se va desfășura între 8-15 august 2022 și va fi găzduit de Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima", Cluj-Napoca. Atelierul constă în șase zile intense de cursuri de măiestrie, după care publicul va putea asculta recitalul formațiilor participante, pe data de 15 august.

Eveniment organizat de Cvartetul Arcadia prin Asociația Arcadia Quartet. Partenerul acestui proiect este Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima", având ca sponsor pe Secpral, Weberbau, și parteneri media Radio România Muzical, TVR Cluj, Radio Cluj, EBS Radio, Radio Clasic, Radio Domeldo, Radio Renașterea, Bookhub, I Like Cluj, cluj4ever, cluj.media.