Agenda de concert Înapoi

Astor Piazzolla - 100 de ani și o poveste autentică, la Filarmonica 'Oltenia' Craiova

Publicat: marți, 2 Martie 2021 , ora 14.43


Concertul de vineri, 5 martie 2021, ora 19:00, de la Filarmonica "Oltenia" Craiova face parte din proiectul "Symphonic Piazzolla" lansat anul acesta de artista argentiniană ANALIA SELIS. "Symphonic Piazzolla" celebrează centenarul nașterii lui Astor Piazzolla și dezvăluie publicului o fațetă necunoscută a maestrului tango-ului, interpretându-i muzica în cea mai autentică manieră. Vineri seara, alături de ANALIA SELIS, vor fi pianistul argentinian MARIANO CASTRO și Orchestra de Cameră a Filarmonicii "Oltenia" Craiova, sub bagheta dirijorului ALEXANDRU GANEA.

ALEXANDRU GANEA a colaborat cu nume importante ale vieții muzicale românești: pianiștii Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Vlad Dimulescu, Csiky Boldizsar, Horia Mihail, Horia Maxim, Răzvan Dragnea, Matei Varga, violoniștii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Cristina Anghelescu, Florin Paul, Cornelia Bronzetti, Bogdan Zvorișteanu, Alexandra Conunova, Antal Zalai, violonceliștii Marin Cazacu, Răzvan Suma, Alexandru Moroșanu, Ștefan Cazacu, harpistul Ion Ivan Roncea, clarinetiștii Dan Avramovici, Emil Vișenescu, flautistul Cătălin Oprițoiu, trompetistul Sergiu Cârstea, cornistul Petrea Gâscă, sopranele Felicia Filip, Valentina Naforniță, Bianca Manoleanu.

În 2013, Alexandru Ganea apare în Enciclopedia Personalităților din România "Who is Who" iar în 2014, la Editura Glissando, apare volumul Alexandru Ganea -"Repere dirijoral-stilistice ale programatismului". În anul 2015, Casa de discuri Eurostar editeaza CD-ul Enescu, Lipatti, Silvestri - avându-i ca protagoniști pe membrii Orchestrei "Universitaria" a UNMB și pe dirijorul Alexandru Ganea. A fost invitat în calitate de dirijor la Festivalul Internațional "Regina Vioară" (2010, 2011, 2013) și a făcut parte din juriul Concursului Internațional de Vioară "Cornelia Bronzetti" (2008, 2010, 2012, 2014, 2016 ).

ANALIA SELIS s-a născut la Tucumán, Argentina, în 1977. În 2004, a obținut premiul III al Festivalului Internațional "Cerbul de Aur" (Brașov, România), unde a reprezentat Argentina. În 2014, a început să cânte tango, desfășurând turneul național Vă place Tango? alături de faimosul violoncelist Răzvan Suma și chitaristul argentinian Julio Santillán. Între 2015 și 2019, a lansat trei mari proiecte de succes: Tango Simfonic (prima ediție), Tango Simfonic "Milonga de mis amores" (ediția a doua) și ArgEnTango. În acest timp a colaborat cu toate orchestrele din România și cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra), sub bagheta unor mari dirijori precum József Horváth, Tiberiu Soare, Radu Popa, Cristian Oroșanu, Kaspar Zehnder ș.a.

De asemenea, a mai cântat alături de mari muzicieni, precum Omar Massa (bandoneon), Julián Caeiro (pian), Mariano Castro (pian), Rafael Butaru (vioară). A fost invitată să cânte și alături de diferite ansambluri, Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet, precum și în cadrul unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional "George Enescu" (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania). În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla, atât în România, cât și în Europa.

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formații, MARIANO JOSÉ CASTRO, argentinian din Buenos Aires, s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial și o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formații de tango, jazz, rock și muzică clasică, și ca solist. Are activ peste 30 de turnee internaționale în diferite orașe din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Elveția, Germania, România, Franța, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda, Cehia și Lituania.

Din anul 2008 și până în 2016, când proiectul se închide, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz și muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate - interpret, compozitor și orchestrator - a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 și 2010) la categoria "Cel mai bun album de tango". Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declara pe Mariano Castro, împreună cu ceilalți membrii ai trupei Narcotango, Personalitate marcantă a Culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică și datorită aportului artistic în promovarea culturii argentiniene.


Concertul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 120 de persoane și respectarea măsurilor de siguranță medicală: accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-ieșire, măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii de protecție, distanța fizică de minimum 2 metri între spectatori.


Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00