Agenda de concert Înapoi

Asociația Culturală "Alexandru Fărcaș" organizează ediția a II-a a evenimentului ACAF Singing Masterclasses 2025

Publicat: vineri, 30 Mai 2025 , ora 10.28

Proiectul, realizat în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj-Napoca, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" și programul interactiv UBB Cultural, al Universității "Babes-Bolyai", reprezintă o reală oportunitate pentru studenții Instituțiilor de profil, în sensul aprofundării elementelor de măiestrie operistică, prin implicarea profesionistă a unor artiști consacrați ai scenelor lirice internaționale.

⚫ Unde și când?

ACAF Singing Masterclasses 2025, se va desfășura în perioada 9-13 iunie 2025, la Studioul de Operă "Bánffy Miklós" al Operei Maghiare Cluj-Napoca, str. Samuil Micu nr.12 zilnic, în două sesiuni: 11.00-14.30 și 16.00 - 19.30. (detalii pe www.acaf.ro ) Intrarea publicului este posibilă în limita locurilor disponibile.

⚫ Ce presupune derularea Proiectului?

Întâlnirea a 14 studenți, selecționați, cu renumitul bariton George Petean, absolvent al școlii de canto clujene, însoțit în demersul său mentoral de pianista corepetitoare Codruța Ghenceanu. "Este o mare bucurie să împărtășesc experiența mea cu generația tânără de cântăreți. Aceste masterclass-uri sunt esențiale pentru devenirea artistică și pentru înțelegerea profundă a artei lirice", a declarat George Petean.

⚫ Date de curriculum ale celor doi formatori:

George Peteaneste apreciat în mod deosebit pentru interpretările personajelor verdiene: Simon Boccanegra, Rigoletto, Germont, Macbeth, Ezio (Attila), Renato (Un ballo in maschera) și Ford (Falstaff). De asemenea, a abordat roluri din opere de Puccini, Donizetti, Bellini, Rossini, Gounod, Mascagni, Leoncavallo, Giordano și Ceaikovski. Printre momentele de referință din cariera sa se numără Simon Boccanegra sub bagheta lui Riccardo Muti la Opera din Roma (2012) și deschiderea stagiunii la Teatro alla Scala de două ori - în 2018 și 2020 - devenind astfel primul cântăreț român de operă care a avut această onoare. În 2019, i-a fost conferit Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler de către Președintele României, iar în 2020 a fost nominalizat la International Opera Awards, categoria "Cel mai bun solist masculin".

Codruța Ghenceanueste cadru didactic la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima", din 1998, ocupând în prezent funcția de Conf. univ. dr. la Departamentul de Canto și Artele Spectacolului al Facultății de Interpretare. Ca pianist acompaniator, Codruța a sprijinit în demersul dezvoltării artistice numeroși studenți, o parte dezvoltând în timp cariere solide, ca soliști de operă. Amintim în acest sens artiștii Adela Zaharia, Cristian Hodrea sau Ovidiu Purcel. De asemenea, a colaborat cu artiști de renume, precum George Petean, Erwin Schrott, Giorgio Zancanaro și Marius Budoiu.

Codruța Ghenceanu s-a remarcat, de asemenea, în competiții prestigioase, cum ar fi Concursul "W.A.Mozart", 1995 sau Concursul Internațional "Virginia Zeani" 2019, fiind desemnată cel mai bun acompaniator al acestor competiții. A fost membră a formației Ars Nova timp de 20 de ani, susținând concerte internaționale în Belgia, Franța, Portugalia și Germania. În prima zi de cursuri și la conferința de presă programată pentru data de 09 iunie, ne bucurăm de prezența și implicarea pianistului-acompaniator Iulia Suciu, Prof.univ.dr.habil, actualmente prorector al Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe.Dima", Cluj-Napoca.

⚫ Detalii despre proiectul ACAF Singing Masterclasses 2025

Gândit în scopul împărtășirii unor subtilități interpretative de ordin stilistic, tehnic și expresiv, evenimentul oferă tinerilor cântăreți de operă oportunitatea unică de a studia alături de maeștri recunoscuți internațional. Masterclass-ul baritonului George Petean reprezintă cel de al doilea capitol al proiectului de formare ACAF Singing Masterclasses 2025. Primul capitol, desfășurat în aprilie s-a bucurat de prezența valoroasei soprane Tatiana Lisnic, respectiv a pianistului și vocal coach-ului David Zobel (Franța). Cel de-al treilea capitol va fi susținut de carismatica soprană Adela Zaharia.

⚫ Conferința de presă va avea loc în data de 10 iunie 2025, ora 13.30, la sediul Studioului de Operă "Bánffy Miklós" al Operei Maghiare Cluj - Napoca, strada Samuil Micu nr.12.

⚫ Actul final al Proiectului

Concertul de Gală ,,George Petean și cei 14 cavaleri ai vocii" este evenimentul care va încheia o săptămână de lucru artistic intens. Acesta se va desfășura în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic UBB, sâmbătă, 14 iunie, la ora 18.30, în colaborare cu orchestra Operei Maghiare Cluj-Napoca, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Adrian Morar. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

⚫ Parteneri de drum lung ai Asociației Culturale Alexandru Fărcaș

Asociația Culturală Alexandru Fărcaș a fost sprijinită încă de la proiectele inițiale, prin parteneriate statornice cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Liceul ELF, Iulius Mall, Primăria Cluj-Napoca la care s-au alăturat alte valoroase parteneriate, cu toate universitățile clujene: Universitatea Babeș - Bolyai, Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Arte și Design, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea Tehnică Cluj - Napoca și susținători din diferite domenii care prin actele lor de mecena au contribuit la efortul nostru cultural constant și implicarea ACAF în creșterea viitorilor artiști lirici ai României și de ce nu, ai lumii.