Agenda de concert Înapoi

Artiști de renume internațional la Filarmonica Pitești

Publicat: vineri, 7 Iunie 2019 , ora 11.32

Filarmonica Pitești organizează joi, 13 iunie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic. Alături de orchestra simfonică a instituției, dirijată de Maria Luisa Macellaro la Franca, vor evolua, ca soliști, pianista Andreea Stoica și violonistul Răzvan Stoica. În program: Ástor Piazzolla - Anotimpurile la Buenos Aires pentru pian și orchestră de coarde, Gioachino Rossini - Uvertura la Italianca în Alger, Camille Saint-Saëns - Introducere și Rondo capriccioso, op. 28, și Zoltán Kodály -Dansuri din Galanta.

Pianistă de succes, cu un repertoriu ce variază de la muzica veche la cea modernă, Maria Luisa Macellaro la Franca este una dintre cele mai interesante dirijoare a noii generații. A studiat la Universitatea V. Bellini din Palermo, absolvind cu brio, în 2000, pianul, compoziția și dirijatul. S-a specializat, ulterior, la Zurich Musik Hochschule, absolvind și jazz și muzică de cameră. Este câștigătoarea a numeroase premii la concursurile naționale și internaționale, susținând concerte la Palermo, Bordeaux, Rio de Janeiro, Berlin, Dusserldorf, Lugana, Madrid, Ankara. Este invitată în mod regulat ca pianist și dirijoare în festivaluri internaționale în Brazilia, Germania, Franța, Italia. A fost dirijor permanent al orchestrei "Molto Assai" și dirijor principal al orchestrei Unissonacme din Bordeaux. Este invitată să dirijeze în China, Liban, Australia, Japonia, Argentina, Rusia. Este în premieră la Filarmonica Pitești.

Născut într-o familie de muzicieni, Răzvan Stoica a cântat de la o vârstă fragedă, performanțele interpretative atrăgând atât atenția publicului, cât și a presei. După ce absolvă Liceul "George Enescu" din București, își finalizează studiile la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam, unde a studiat, alături de vioară, și arta dirijorală. Deși tânăr, a întreprins turnee în toată lumea, câștigând numeroase premii internaționale. Este singurul român care a câștigat, în cei 46 de ani de când se desfășoară, concursul New Talent de la Bratislava, desfășurat sub egida Uniunii Europene de Radio și acordat celui mai talentat interpret din lume sub 28 de ani. Violonistul român a concurat cu 170 de competitori. Împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, a format, în 1996, Duo Stoica, repurtând succes după succes. A înregistrat CD-uri cu lucrări semnate Paganini și Lalo. Cântă pe o vioară Stradivarius din 1729, pe care a obținut-o în urma unui concurs. În 2014, violonistul Răzvan Stoica a concertat în Statele Unite ale Americii la celebra sală de concerte Carnagie Hall. Este director artistic la Kamerata Stradivarius Orchestra din Amsterdam.

Ca și fratele său, Andreea Stoica a început studiul pianului de la cinci ani, un an mai târziu fiind admisă, ca un copil-minune, la Liceul George Enescu din București. La 12 ani debutează, ca solist concertist, cu Orchestra București. Absolvă Universitatea Națională de Muzică București și participă la cursuri de masterclass în Italia, Germania, Olanda și Coreea. Susține recitaluri și concerte în turnee din Europa și Japonia. Este solist concertist la Kamerata Stradivarius Orchestra din Amsterdam. A mai fost prezentă la Filarmonica Pitești în stagiunile trecute, alături de fratele său, Răzvan Stoica.