Se întâmplă la Radio România Înapoi

Apel de înscriere la atelierul de ficțiune sonoră Orizont sonor

Publicat: luni, 3 Iunie 2024 , ora 13.05

Festivalul Internațional Grand Prix Nova găzduiește în perioada 20-24 iunie, la Teatrelli (Piața Lahovari nr.7, București), atelierul de formare în domeniul ficțiunii sonore Orizont sonor, organizat de Institutul Francez din România în colaborare cu Asociația Longueur d'Ondes (Franța), în parteneriat cu Radio România și Semi-Silent.

Orizont sonor se adresează tuturor celor interesați să descopere tehnicile de producție a ficțiunii sonore. Atelierul se va desfășura în perioada 20-24 iunie, va fi coordonat de doi artiști multipremiați în mediul audio internațional - Ilinca Stihi (România) și Benjamin Abitan (Franța) - și va avea ca rezultate scurte producții de ficțiune sonoră care vor fi prezentate în 24 iunie în fața participanților la festivalul Grand Prix Nova. Atelierul se va desfășura în limba engleză.

Participanții la atelier vor avea ocazia să asiste în 24 iunie la audițiile și dezbaterile din Grand Prix Nova și să cunoască artiștii prezenți în festival.

Orizont sonor este un proiect de cooperare franco-român care celebrează mediul radiofonic în toate culturile și practicile sale. Pornind de la cultura radiofonică unică a Franței și a României, Orizont sonor își propune să reunească o comunitate de creatori și ascultători, sprijinind schimbul de experiență și de idei, precum și inițiativele europene în domeniul radiofonic și al creației sonore în România și în jurul Mării Negre.

Aplicațiile vor fi selectate pe baza unei scrisori de intenție și a unei scurte descrieri a unui proiect personal dedicat mediului audio, ambele în limba engleză. Înscrierile se fac până în data de 12 iunie, la adresa de email grandprixnova@gmail.com. Rezultatele selecției vor fi anunțate cel mai târziu în data de 15 iunie.

Un participant din țară sau din Republica Moldova va putea beneficia de sprijin financiar pentru participarea la atelier, oferit și selectat de Semi-Silent, după cum urmează: 1.000 lei pentru participantul din țară sau 1.500 lei pentru participantul din Republica Moldova.

Coordonatorii atelierului

Ilinca Stihi a absolvit regie de film (UNATC, 2002), este regizor la Teatrul Național Radiofonic al Radio România și are un doctorat în Cinema și Media la UNATC (2023). Este autoarea unor producții multipremiate la festivaluri internaționale de profil: Prix Aequo (Bratislava) și Prix Maruliæ (Hvar) cu Maldoror sau biografia sentimentală a unui ucigaș în serie (2010), medalia de aur la New York International Festivals, Premios Ondas la Festivalul Internațional de Radio și Televiziune Bacelona și Prix Maruliæ (Croația) pentru Argentina (2011). A primit Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru radiofonic a anului 2012, medalia de bronz la New York International Festivals și locul trei la Prix Maruliæ pentru Suzana (2011). Premiul doi la Grand Prix Nova pentru Mama (2015). A semnat ca regizor invitat în Suedia și Cehia producțiile acestor radiodifuziuni străine. În 2016 a realizat prima piesă surround produsă în România, Biblia neagră a lui William Blake, recompensată cu Prix Italia și Prix Maruliæ. Este invitată în juriile festivalurilor internaționale New York International Festivals și Prix Maruliæ (Hvar, Croația). Face parte din grupul de inițiativă care a înființat în 2013 Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova organizat de Radio România.

Benjamin Abitan s-a format la Universitatea Paris 8 și la Conservatorul Național Superior de Artă Dramatică, scrie și produce piese de ficțiune sonoră pentru France Culture, France Inter și ARTE Radio (Les aventures de Tintin, Le point sur la carte, La dernière séance etc.). În 2016, a câștigat premiul New Radio Talent acordat de SACD, iar serialul său La Préhistoire du Futur a obținut mai multe premii (Prix Europa 2019 și 2017, Prix Longueur d'Ondes pentru comedie de ficțiune 2018). Între 2009 și 2022, a scris și regizat spectacole originale cu compania sa, Théâtre de la Démesure (Le Grand trou, Les animaux sont partout etc.). De asemenea, a scris împreună cu Sophie Guerrive scenariul pentru Aventurile lui Spirou, publicat la editura Dupuis.