Se întâmplă la Radio România Înapoi

Apariție-eveniment la Editura Casa Radio: "Amintiri din temnițele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist" realizate de Anca Mateescu

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2023 , ora 12.28

La Editura Casa Radio a apărut audiobookul (carte și CD) Amintiri din temnițele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist realizate de jurnalista Anca Mateescu pentru postul Radio România Cultural, între anii 1993 și 1996. Cititorul-auditor este invitat să devină martor al istoriei recente zbuciumate din urmă cu nu atât de multe decenii, istorie și istorii încă purtătoare de urmări adânci și de accente grave pentru prezent.

Mărturiile, variate ca tonalitate, impresii și formă, ale unor supraviețuitori ale infernului concentraționar românesc din anii comunismului sunt reunite, în forma lor audio și ca transcrieri de pe benzile magnetice originale conservate în Arhiva Sonoră a Societății Române de Radiodifuziune, pe CD și în volum. Sunt interviuri-document despre ce s-a întâmplat - mai rău, dar adesea și mai bun, ca experiență spirituală - în închisori și în lagărele de muncă, cu cei deținuți împotriva vieții și voinței lor: personalități culturale, persoane titrate și persoane din diverse pături sociale, judecate și condamnate ca "dușmani ai poporului" de "dictatura proletariatului".

Îi veți asculta și veți citi, astfel, despre suferințele, pătimirile și experiențele lor în închisori, în lagărele de muncă și în camerele de anchetă, pe Ovidiu Papadima, Ion Omescu, Adrian Marino, Teohar Mihadaș, Dumitru Mircescu, Sorin Tulea, Annie Samuelli, Ion Jovin, Andrei Ciurunga, Arșavir Acterian, Dumitru Stăniloaie, Cicerone Ionițoiu, Nicolae Carandino, Ioan Popescu Loredan, Micaela Ghițescu, Vasile Țepordei și Alexandru Paleologu. Despre pagini de viață și întâmplări la limita verosimilului și despre personalități și atitudini fascinante la întâlnirea cu istoria.

"Duduie Anca, de ce nu faci niște interviuri cu noi, foștii deținuți politici?" - mi-a spus, prin 1991, istoricul literar și folcloristul Ovidiu Papadima. Eram la el acasă, în vila din Strada Aviator Sănătescu, și îl înregistram cu amintiri pentru emisiunea mea "Portrete și evocări literare", consacrată în principal scriitorilor interziși în vremea comunismului. Îi țin minte și acum, după mai bine de trei decenii, atât intonația vocii, cât și privirea iscoditoare, ambele trădând dorința de a povesti experiența detenției sale politice. Așa că am început să înregistrez scriitori și oameni de cultură închiși pe criterii politice și să difuzez, sub umbrela Portretelor și a evocărilor literare, o dată pe lună, ciclul Amintiri din temnițele comuniste. […]

Am început acest ciclu de emisiuni nu pentru a înfiera sau demasca, ci pentru a nu se uita. Pentru că, după zeci de ani de tăcere, se putea vorbi la noi în țară, în sfârșit, despre destinele strivite sau mutilate de maladia numită comunism. Și pentru că, așa cum spunea Monica Lovinescu, "în România se pare că uităm înainte de a ne fi adus aminte". Afirmație valabilă, din păcate, și astăzi.

Mărturiile cuprinse în acest audiobook sunt doar o mică parte din zecile de interviuri pe care le-am făcut, pe parcursul a zece ani, cu supraviețuitori ai temnițelor comuniste, însă ele redau perfect fețele mai mult sau mai puțin știute ale unui regim criminal, al cărui principal scop a fost să distrugă elitele și să păstreze puterea prin teroare. (Din prefața semnată de Anca Mateescu)

Amintiri din temnițele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist de Anca Mateescu. Publicate în aceste zile. O apariție-eveniment despre întâlnirea cu istoria.

Detalii la edituracasaradio.ro