Recomandări Înapoi

Anul nou în stil Stradivarius la Concertele Radio România Muzical, 24 ianuarie

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2017 , ora 13.41

"Excepțional, ca de obicei de altfel!", "Mi-a plăcut tot...." - sunt câteva dintre impresiile serii de 12 ianuarie când violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au decis să înceapă anul 2017 în "stil Stradivarius".

"Ideea a venit de la titlul ultimului album "Strad Style" și… prin acest concert încercăm, practic, să aducem magia binecunoscutelor concerte de Anul Nou de la Viena publicului bucureștean, într-o variantă mai intimă, respectiv muzica de cameră - vioară și pian." - a precizat într-un interviu Răzvan Stoica.

Albumul "Strad Style" a fost lansat în finalul serii de 12 ianuarie 2017, violonistul caracterizând acest disc, drept: "unul dintre cele mai importante albume de până acum, având pe el piese pe care eu am ținut foarte mult să le înregistrez încă din liceu, pentru că ocupă cam tot repertoriul violonistic în ceea ce înseamnă arta cântatului virtuoz."

"Un Stradivarius însuflețit cu virtuozitate și pasiune" au exclamat unii cronicari auzindu-l pe Răzvan Stoica pe o vioară construită în 1729. A răsunat și la Sala Radio, în 12 ianuarie 2017, într-un program prezentat chiar de violonist. Cei aflați în sală au avut ocazia să asculte Sonata în sol minor "Trilul Diavolului" de Giuseppe Tartini - "o sonată compusă în urma unui vis pe care acesta l-a avut, în care-i apărea însuși Diavolul, care îi era servitor". A urmat celebra lucrare a lui Astor Piazzolla - Histoire du Tango. Cele patru părți - Café 1930, Vuelvo al sur, Escualo și Oblivion - compuse inițial pentru flaut și chitară, au fost interpretate de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica într-un aranjament propriu. Rămânând în spiritul iberic, au mai oferit într-o interpretare foarte pasională și personală, două dansuri ale compozitorului spaniol Pablo de Sarasate: Romanța Andaluză și Introducere și tarantella. În final, cei doi muzicieni  au fost lăsați să părăsească scena, doar în urma celor trei bisuri care au inclus pagini de Grigoraș Dinicu, Ciprian Porumbescu și Nicolo Paganini.

Toate aceste lucrări au conturat o seară "în stil Stradivarius", prilejuită de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica și  la Concertele Radio România Muzical. Marți 24 ianuarie 2017, ora 20.00.

Jeanine Costache