Recomandări Înapoi

Antonin Dvorak - Stabat Mater, dirijor Jiri Belohlavek: Music box, 29 mai

Publicat: luni, 29 Mai 2017 , ora 15.25

În 5 mai, casa Decca a lansat cel mai nou album semnat de dirijorul ceh Jiri Belohlavek, confirmând astfel o colaborare de mai lungă durată care s-a stabilit între maestrul ceh și casa de discuri britanică. Jiri Belohlavek, un fost discipol al lui Sergiu Celibidache, cu care a studiat timp de 2 ani, este de altfel un nume binecunoscut în Marea Britanie, unde a primit și cea mai importantă distincție pe care o acordă casa regală britanică. Timp de mulți ani, între 1995 și 2012, Jiri Belohlavek a condus Orchestra Simfonică BBC; din 2010, el a fost numit și la conducerea Orchestrei Filarmonicii Cehe din Praga, cu care are contract până în stagiunea 2021-2022.

Contractul lui Jiri Belohlavek cu casa Decca înseamnă o serie de înregistrări cu Orchestra Filarmonicii Cehe: au apărut lucrări de Antonin Dvorak - integrala dansurilor slave, a simfoniilor și a concertelor; pe discul apărut în 5 mai 2017 regăsim tot un opus de Dvorak, o lucrare vocal-simfonică - Stabat mater. Jiri Belohlavek și Orchestra Filarmonicii Cehe au înregistrat pentru a doua oară această lucrare: prima versiune a apărut la casa Chandos în anul 1991.

Sigur că ne putem aștepta de un dirijor ceh de mare calibru internațional să ne ofere o viziune de valoare pentru una dintre lucrările importante din repertoriul ceh și așa se și întâmplă: Stabat mater sună omogen, grandios, și cu nuanța de tragism cerută de o lucrare pe un text liturgic care vorbește despre suferința Fecioarei Maria la picioarele lui Iisus crucificat.

Alături de Jiri Belohlavek: Corul și Orchestra Filarmonicii Cehe. Soliști: soprana Eri Nakamura, mezzosoprana Elisabeth Kulman, tenorul Michael Spyres, basul Jongmin Park.

Noul disc semnat de Jiri Belohlavek poate fi ascultat luni, 29 mai de la ora 19.00, în reluare duminică, 4 iunie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu