Agenda de concert Înapoi

Anton Niculescu și Viniciu Moroianu - matineu beethovenian la Ateneu

Publicat: marți, 14 Iunie 2022 , ora 11.50


Duminică, 19 iunie 2022, la ora 12.00, stagiunea camerală a Filarmonicii "George Enescu" îi va avea ca invitați în recital în sala mare a Ateneului Român pe violoncelistul Anton Niculescu și pe pianistul Viniciu Moroianu, care vor prezenta un program integral Beethoven.

"Alegerea sonatelor lui Beethoven vine natural. În acest an, Viniciu Moroianu și cu mine ne-am propus să interpretăm integrala sonatelor pentru pian și violoncel scrise de "titanul din Bonn". În 19 iunie, vom prezenta trei dintre ele, rămânând ca în toamnă să revenim pe scena Ateneului pentru celelalte două. Sunt lucrări care fac parte din marele repertoriu dedicat acestor două instrumente și pot fi ascultate astăzi în multiple interpretări, cum sunt cele cu violonceliști ca Pablo Casals, Pierre Fournier sau Mstislav Rostropovici care au cântat împreună cu pianiștii Rudolf Serkin, Wilhelm Kempff și Sviatoslav Richter, deci cele mai mari nume, cel mai mari soliști din toate timpurile. Aceste lucrări sunt un balsam pentru suflet în aceste momente, iar publicul se va bucura să le asculte, mai ales că recitalul este programat la ora 12.00, după liturghie, venind ca o prelungire a lumii spirituale în spațiul de concert.", detaliază violoncelistul Anton Niculescu în invitația adresată publicului Filarmonicii din București.

Filarmonica George Enescu
Duminică, 19 iunie 2022, ora 19.00 - Ateneul Român
ANTON NICULESCU - violoncel
VINICIU MOROIANU - pian

Program

Ludwig van Beethoven

Sonata nr. 2, în sol minor, pentru pian și violoncel, op. 5, nr. 2

Sonata nr. 4, în do major, pentru pian și violoncel, op. 102, nr. 1

Sonata nr. 3, în la major, pentru pian și violoncel, op. 69


Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".

Anton Niculescu a fost discipolul unor maeștri ai violoncelisticii internaționale, printre care Radu Aldulescu, Antonio Janigro și Daniil Shafran. A debutat ca solist concertist la doar 14 ani, iar pe parcursul carierei sale a susținut recitaluri și concerte pe scene din Europa, SUA, Japonia, Rusia, Brazilia, Turcia, Coreea, Mexic, Arabia Saudită, China, Hong Kong, Africa de Sud, America de Sud. Activitatea profesională a lui Anton Niculescu a fost completată de poziția de prim-violoncelist la Teatrul Scala din Milano și la Teatro Comunale din Florența, este membru al unor ansambluri prestigioase, precum Ansamblul Oistrach, Trio-ul de coarde Zürich sau Vienna Trio și a colaborat cu pianiști celebri precum Bruno Canino, Pavel Gililov etc. Este membru de onoare al Academiei Filarmonicii din Bologna, fondată în 1666. În recitalul de duminică ne vom bucura de sonoritatea instrumentului său, un violoncel Pietro Guarneri ce datează din anul 1709.

Una dintre cele mai importante personalități ale artei interpretative și ale lumii academice românești , pianistul Viniciu Moroianu este laureat al concursurilor internaționale de la Paris (Guilde française des artistes solistes , 1979) și București (Concursul Internațional " George Enescu", 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pe anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu și cu Premiul Fundației "Dinu Lipatti" pentru restituirea și prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susținut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar la 14 ani a debutat ca solist concertist . Cariera lui Viniciu Moroianu include peste 700 de apariții scenice, în concerte și recitaluri, printre cele mai importante fiind participările la șase ediții ale F estivalu lui International "George Enescu" , trei ale Festivalului "Dinu Lipatti" , precum concertele susțin ute în Slovacia, Austria, sau Costa Rica. Printre transmisiile concertelor sale în direct se numără cele de la Radio Bartók Budapesta (1995) și prin UER (1995, 2007). A realizat înregistrări la Radio și Televiziune precum și la Electrecord ( Sonatele pentru pian și violoncel de Brahms, cu Attila Székely , 1982 și Sonata a III-a pentru pian de Enescu , 1988). În 1998 a lansat un CD cu înregistrare din concert la "Agora" - Grecia.