Evenimentele săptămânii Înapoi

Anne Sophie Mutter la 'Poveștile de succes ale muzicii'

Publicat: joi, 10 Decembrie 2015 , ora 11.24

Zodia marilor artiști stă sub semnul excepționalului, reperele activității lor sunt departe de a putea fi atinse în condiții obișnuite, iar parametrii de evoluție nu se pot încadra în tipare. Anne Sophie Mutter este un astfel de destin, o personalitate cu totul aparte cu un traseu biografic și profesional care pare neverosimil. Cum altfel să caracterizezi un debut la vârsta de doar 13 ani pe scena unuia dintre cele mai prestigioase Festivaluri din lume, cel de la Lucerna?! Sau concertul susținut la Salzburg, la 14 ani!, sub conducerea uneia dintre legendele dirijatului tuturor timpurilor, Herbert von Karajan, cunoscut de întreaga lume muzicală pentru exigența cu care își selecta colaboratorii, unul dintre perfecționiștii podiumului de concert.

Cu această excepțională carte de vizită inițială Anne Sophie Mutter a depășit stadiul de copil minune și a continuat să uimească lumea și ca o artistă matură, obținând patru Premii Grammy, abordând un repertoriu extrem de bogat și de divers, prezentând în premieră absolută 24 de lucrări ale compozitorilor contemporani, implicându-se în proiecte de pregătire a elitei muzicale de mâine, dar și în numeroase concerte caritabile. Violonista germană a cântat în 1998 la Frankfurt pentru strângerea de fonduri destinate construirii unui orfelinat în orașul Victoria din județul Brașov, iar în 2007 a susținut un concert de binefacere în sprijinul orfelinatului din comuna Orlat, județul Sibiu, iar în 2000, 2005 și 2010 a fost invitată să concerteze la Geneva în beneficiul Fundației Dinu Lipatti și a cercetărilor ce vizează leucemia, precum și al Fundației Dubois-Ferrière Dinu Lipatti.

Anne-Sophie Mutter a fost prezentă pentru prima oară pe scena Festivalului Enescu în 2015, când a cântat împreună cu Ansamblul său alcătuit din tineri instrumentiști: Mutter Virtuosi. În pregătirea acestui eveniment, am avut ocazia să stăm de vorbă aproape 40 de minute cu minunata violonistă, discutând despre colaborarea sa cu Herbert von Karajan, din poziția de copil minune al anilor '70, despre rolul profesorului în formarea unui artist de geniu, dar și despre interpretarea muzicii contemporane și proiectul Mutter Virtousi, un dialog pe care vă voi invita să-l urmăriți pe parcursul a trei emisiuni derulate sub titlul Poveștile de succes ale muzicii, începând din 13 decembrie, ora 10.30. Următoarele ediții vor fi difuzate pe 20 decembrie și 10 ianuarie.

Monica Isăcescu