Evenimentele săptămânii Înapoi

Aniversările Orchestrei Elbphilharmonie - concert transmis în direct, vineri 11 iunie, ora 22.00

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 13.09

Orchestra NDR Elbphilharmonie din Hamburg, recunoscută drept una dintre cele mai performante orchestre europene, sărbătorește ȋn stagiunea curentă 75 de ani de existență, prin rememorarea unor momente semnificative și glorioase din ampla sa istorie.

Ȋn 11 iunie programul e alcătuit in jurul aniversării a 66 de ani de la prima audiție a Concertului pentru trompetă și orchestră de Bernd Alois Zimmermann, comandă a orchestrei hanseatice, un opus emblematic și foarte popular pentru muzica secolului 20, ce a ȋnregistrat până ȋn prezent peste 200 de interpretări, conform statisticilor editurii Schott. Pe scurt, succesul concertului se datorează aliajului dintre elemente aparent ireconciliabile, și-anume, libertatea improvizatorică a muzicii de jazz combinată cu scriitura strict serială. Dincolo de aspectele de discurs, compozitorul german, recunoscut ca pionier al pluralismului stilistic, lansează un mesaj de reconciliere ȋntre rase punând la baza partiturii cântecul tradițional afro-american "Nobody knows de trouble I see", ca semn al toleranței și empatiei pentru cei discriminați.

Suedezul Håkan Hardenberger este solistul concertului scris de Zimmermann, un trompetist senzațional, care a declanșat imaginația multor creatori contemporani, precum Brett Dean, Arvo Pärt, Toru Takemitsu, asta după ce a imprimat un repertoriu colosal, de la Telemann și Vivaldi până la Șostakovici și Weinberg. Hardenberger evoluează sub bagheta dirijorului mexican Carlos Miguel Prieto, declarat ȋn 2019 "dirijorul anului" de revista Muzical America, nominalizat de două ori la premiile Grammy și deținătorul unui premiu Opus Klassik (2018). Pasiunea sa pentru muzica latino-americană și spaniolă se reflectă ȋn zeci de discuri, ca și ȋn programul transmisiunii de la Hamburg, ce se deschide cu selecțiuni din baletul Amorul vrăjitor de Manuel de Falla și se ȋncheie cu Variațiuni concertante op. 23 de Alberto Ginastera.

Vineri 11 iunie, de la ora 22.00, vă invit să ascultați la Radio România Muzical transmisiunea directă de la Elbphilharmonie din Hamburg pentru că teritoriile muzicale, interesante și frumoase, sunt garantate de interpreți de excepție.


Monica Cengher