Evenimentele săptămânii Înapoi

Aniversare: Orchestra Suisse Romande la 100 de ani - 'Concerte de 5 stele' 9-12 aprilie 2019

Publicat: marți, 9 Aprilie 2019 , ora 6.22


De la bagheta legendarului maestru elvețian Ernest Ansermet la cea a dirijorului britanic Jonathan Nott, directorul muzical actual al ansamblului, cei 112 muzicieni permanenți avându-l concert-maestru pe violonistul român Bogdan Zvorișteanu, formează astăzi principala orchestră a Elveției francofone cu sediul permanent 'Victoria Hall' în Geneva. Ei sunt recunoscuți drept  una dintre orchestrele de top la nivel internațional.

Patru întâlniri la Radio România Muzical sub titlul 'Concerte de 5 stele', de la ora 15 și 30 de minute, încearcă să surpindă portretul acestui adevărat simbol al culturii muzicale elvețiene în patru concerte din seria celor care au marcat iarna trecută,  la 'Victoria Hall' în Geneva, aniversarea a 100 de ani de la înființarea Orchestrei Suisse Romande. 


(I) Concertul din 5 decembrie 2018 cu dirijorul Marek Janowski și violoncelistul Wolfgang Emanuel Schmidt într-un program integral Robert Schumann: Simfoniile I op. 38 în Si bemol major "Primăvara" și a IV-a op. 120 în re minor și Concertul op. 129 în la minor pentru violoncel și orchestră (marți, 9 aprilie)

(II) Concertul din 4 noiembrie 2018 care l-a adus la conducerea orchestrei elvețiene pe dirijorul Paolo Arrivabeni. În program: Gioachino Rossini - Uvertura operei "Coțofana hoață"; Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul KV 622 în La major pentru clarinet și orchestră (solist  Michel Westphal) și Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a II-a op. 17 în do minor (miercuri, 10 aprilie)

(III) Concertul de Gală care marca în 30 noiembrie 2018, exact 100 de ani de la primul concert al Orchestrei Suisse Romande pe aceeași scenă elvețiană, 'Victoria Hall', sub bagheta legendarului Ernest Ansermet. La un secol distanță, dirijorul Jonathan Nott preia bagheta într-un program de arii și pagini simfonice semnate de trei autori ruși: Piotr Ilici Ceaikovski, Modest Musorgski și Igor Stravinski. Tânăra soprană lituaniană Asmik Grigorian este cea care a înlocuit-o în ultimul moment pe soprana bulgară Sonya Yoncheva.  (joi, 11 aprilie)

(IV) Concertul din 3 octombrie 2018 sub bagheta aceluiași dirijor principal al orchestrei, Jonathan Nott, îi aducea ca soliști la 'Victoria Hall" pe violonistul Svetlin Roussev și violoncelistul Pablo Ferrandez, o seară romantică dedicată creației lui Johannes Brahms - Dublul concert op. 102 în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră și Simfonia I op. 68 în do minor (vineri, 12 aprilie)


Ana Voinescu