ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

Aniversare James Galway - 80. Concerte de cinci stele, 1 mai 2020

Publicat: miercuri, 15 Aprilie 2020 , ora 10.28


Concertul în care a fost omagiat marele flautist Sir James Galway la împlinirea vârstei de 80 de ani, a avut loc la 27 noiembrie 2019 la Sala de Concerte din Dublin, cu participarea Orchestrei Radiodifuziunii Irlandeze. La pupitru s-a aflat David Brophy.

James Galway s-a născut la Belfast în Irlanda de Nord, la 8 decembrie 1939. A fost prim-flautist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin în perioada 1969-1975 activând sub bagheta lui Herbert von Karajan. S-a mutat apoi în Elveția împreună cu soția sa, și s-a dedicat în totalitate carierei solistice. A împărțit scenele lumii cu artiști faimoși și are o discografie care înglobează în jur de 60 de Compact Discuri. Regina Elisabeta a II-a l-a ridicat la rangul de Ofițer al Imperiului Britanic și în 2001 i-a acordat titlul de "Cavaler" pentru servicii aduse muzicii.

Am selectat din acest concert aniversar Uvertura Operei "Coțofana hoață" de Gioachino Rossini, piesa "Tamburina" de François-Joseph Gossec în care îl veti urmări pe James Galway ca solist, apoi Hora Staccato de Grigoraș Dinicu, aici soliști vor fi flautistii Amy Gillen și Ross Houston dar și Secvența "Două orașe" din Concertul pentru flaut și orchestră "Linen and Lace" de Bill Whelan care îl va aduce din nou în prim plan pe James Galway.

Veți putea asculta și Nocturna nr.2 în do minor de John Field cu pianistul Michael McHale, vor fi și Improvizații pe tema "The Star of the County Down" de George Dunning în interpretarea flautistului Brian Dunning acompaniat la pian de Michael McHale, apoi Povestea Galway imaginată de David Overtone în care îi veți putea urmări pe flautiștii Sir James Galway, Lady Jeanne Galway, Brian Dunning, Matt Molloy și Amy Gillen.

Emisiunea de vineri, 1 mai 2020, va fi completată cu selecțiuni din Concertul susținut de acordeonistul Richard Galliano și Ansamblul "Janoska" în Studioul Mare al Radiodifuziunii Slovace din Bratislava la 17 decembrie 2019.


Laura Ana Mânzat