Evenimentele săptămânii Înapoi

Aniversare Felicia Donceanu - 90

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2021 , ora 9.37


La o ediție cu totul specială vă invit joi, 28 ianuarie, o ediție dedicată ȋn ȋntregime Feliciei Donceanu, o voce unică ȋn peisajul componistic românesc, solară și profundă, sprintenă și nostalgică deopotrivă, ce atinge o vârstăde invidiat: nouă decenii de viață.

Ȋnzestrată cu un chip frumos și trăsături pregnante de "domniță", ȋnvăluite de un zâmbet cuceritor de cele mai multe ori, Felicia Donceanu știe să-și conserve energiile creatoare pentru că știe să găsească frumosul ȋn orice: ȋn poezii, ȋn oameni, ȋn locuri, ȋn credință, dar și ȋn obiecte banale, cărora le atribuie un puls interior numai de ea simțit. Bucuria descopeririiȋi este nemărginită, iar arta sa ajunge să te prindă ȋn mreje ȋntr-o asemenea măsură, ȋncât nu te lasă indiferent.

Creația Feliciei Donceanu are o puternică doză de nonconformism. Nu s-a raliat curentelor și "ismelor" din muzică, nu a aderat la doctrinele filosofico-matematice ale ultimelor decenii din secolul XX. A preferat să fie condusă doar de propria intuiție, alături de un acut simț al proporțiilor, al tensiunilor și, nu ȋn ultimul rând, de o imagistică debordantă. Astăzi, opera ei de autor ia forma unei piramide cu vârful ȋn jos pentru că ȋn ultimul deceniu a dat la iveală pagini de amplă respirație precum monodrama "Salbe", oratoriul fără cor "Una Volta alla Corte del Principe" și "La piatra de hotar" pentru narator și orchestră de coarde.

Ȋn emisiune vor fi multe alte titluri ȋnsoțite de un dialog purtat special cu Felicia Donceanu pentru această excepțională aniversare.

Polifonii, joi 28 ianuarie, ora 13.05

Foto: Cristina Ardelean

Monica Cengher