Evenimente Înapoi

Aniversare de 75 de ani: Corul Academic Radio și invitații săi

Publicat: miercuri, 4 Noiembrie 2015 , ora 15.56

Miercuri, 11 noiembrie, ora 19.00, în seria de concerte aniversare prezentate de Corul Academic Radio în anul 2015, când ansamblul împlinește vârsta de 75 de ani, publicul bucureștean este invitat la Sala Radio la un frumos eveniment derulat sub titlul "Corul Academic Radio și invitații săi", sub bagheta dirijorului Dan Mihai Goia.

Cu această ocazie, Editura Casa Radio va lansa albumul Corul Academic Radio - 75, o sinteză muzicală a activității artistice a ansamblului. În foaierul central al Sălii Radio, la finalul concertului, lansarea va avea loc cu participarea muzicologului Grigore Constantinescu, iar dirijorul Dan Mihai Goia va oferi publicului o sesiune de autografe.

Cea mai longevivă formație vocal-simfonică din România, Corul Academic Radio a marcat în primăvara acestui an sărbătoarea sa prin două concerte aniversare, primul dedicat muzicii corale universale și cel de-al doilea conceput în jurul repertoriului românesc. De această dată, programul serii este creat atât în jurul repertoriului autohton, cât și a celui universal. Veți asculta partituri semnate de o pleiadă de compozitori ce aparțin repertoriului simfonic sau celui liric, lucrări ce acoperă o perioadă foarte vastă din istoria muzicii: Händel, Bach, Rahmaninov, Rimski-Korsakov, compozitori de operă ca Verdi sau Rossini, dar și nume importante ale muzicii secolului trecut, precum Gershwin sau Piazzolla.

La Sala Radio, alături de ansamblul aniversat, vor urca pe scenă alte două coruri: Corul de Copii Radio - dirijat de Voicu Popescu (ansamblu ce sărbătorește și el în acest an 70 de ani de activitate) și Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus, dirijor: preotul Zaharia Matei.

Împreună cu cele trei coruri, pe scena Sălii Radio se vor afla mai mulți invitați speciali: soprana Ruxandra Urdăreanu, tenorul Hector Lopez, tenorul și chitaristul Wladimir Pesantez, flautista Gabriela Petecilă și violoncelistul Adrian Naidin. Conceptul evenimentului îi aparține dirijorului Dan Mihai Goia, care de 15 ani conduce Corul Academic Radio. Evenimentul aniversar va fi prezentat de Liliana Staicu - Manager Radio România Muzical.

Pe afișul serii se regăsesc soliștii vocali Olga Caia, Svetlana Sîcencova, Nicolae Simonov, Cornel Popușoi și Sergiu Stana, la pian îi veți aprecia pe Carmen Săndulescu, Dan Stoenescu și Magdalena Faur, la orgă - Simona Săndulescu, la acordeon - Angi Tănase, la vioară - Adrian Ilie și Liviu Ofițeru, la chitară și charango - Aurel Frangulea și Wladimir Pesantez, la contrabas - Dragoș Șerbănescu, percuție - Constantin Aolăriți, Dan Teodorescu, Liviu Ofițeru, Cristian Coandă, Sergiu Stana, Mihnea Stănescu și Ștefan Voicu, strigături - Adrian Pleșca și Lucian Luca.

Creat în scopul susținerii repertoriului vocal-simfonic, Corul Academic Radio - ce numără astăzi 55 de muzicieni - prezintă în concerte numeroase capodopere ale muzicii vocal - simfonice, oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade și lucrări a cappelladin creația românească și universală. Fondat în anul 1940, sub conducerea dirijorului și compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio s-a impus ca o formație de elită, condus fiind de-a lungul anilor de Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D.Stancu, Constantin Petrovici, Emanuel Elenescu, Alexandru Șumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraș și Dan Mihai Goia. Corul Academic Radio a efectuat turnee de concerte în Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel etc., colaborând cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din țară și din străinătate.

Din anul 2000, Dan Mihai Goia este dirijorul Corului Academic Radio alături de care a participat la peste 260 de concerte vocal-simfonice și a cappella. Membru al Corului Național de Cameră "Madrigal" (între anii 1971-1995), a susținut concerte la pupitrul acestei prestigioase formații corale, fiind o perioadă și director general adjunct și dirijor secund al acestui ansamblu. Între anii 1997 - 2009, Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic și dirijorul Coralei Bărbătești Ortodoxe "Te Deum Laudamus" alături de care a susținut peste 250 de concerte în țară și străinătate și a realizat 5 compact-discuri. Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Dan Mihai Goia este autorul a peste 40 de lucrări corale și camerale, precum și a suitei simfonice și a baletului "Albă ca Zapada".

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.