Evenimentele săptămânii Înapoi

Andris Nelsons și Maurizio Pollini la 'Concerte de 5 stele' - 26 mai 2015

Publicat: vineri, 22 Mai 2015 , ora 16.11

Scena ediției 2014 a Festivalului de la Lucerna a fost una îndoliată de stingerea din viață în luna ianuarie a marelui Abbado, dirijorul italian care fondase în 2003 Orchestra Festivalului. Nici un pianist nu a legat o atât de strânsă și de îndelungată colaborare cu Claudio Abbado pe scena Festivalului de la Lucerna ca Maurizio Pollini, colaborare începută în 1976.

Între Pollini și regretatul dirijor, mentorul acestui festival, Claudio Abbado, a fost mai mult decât o legătură artistică. A fost o prietenie de o viață între doi milanezi care pentru scena clasică erau "frați în muzică": Pollini și Abbado, "aveau în comun acel rar simț al modestiei, o supremă eleganță, cultură imensă și căutarea perfecțiunii în muzică - spunea Michael Beyer în Los Angeles Times. Pentru ediția 2014 "LUCERNE FESTIVAL in Summer" cei doi giganți ai scenei clasice își anunțaseră deja o serie de concerte cu simfoniile de Brahms și concertele de Chopin, în care Maurizio Pollini urma să fie solist sub bagheta prietenului și colaboratorului său de o viață.

Cine a preluat bagheta lui Claudio Abbado în Festivalul de la Lucerna?

Într-o fenomenală ascensiune, tânărul partener al lui Maurizio Pollini din această primă vară fără Claudio Abbado la Lucerna a fost Andris Nelsons, dirijorul leton în vârstă de 35 de ani care tocmai era numit noul director artistic al Orchestrei Simfonice din Boston.

Născut în Riga în 1978 într-o familie de muzicieni, el s-a format ca dirijor în școala rusă la Sankt Petersburg, a devenit apoi discipolul lui Mariss Jansons, iar cariera sa, începută la Nordwestdeutsche Philharmonie în Herford, Germania, continuată ca director muzical al Operei Naționale din Letonia, a prins real contur internațional odată cu 2008 când a preluat conducerea Orchestrei City of Birmingham ca dirijor principal pentru o lungă și fructuoasă perioadă, timp în care a debutat și în Statele Unite chiar pe scena Metropolitan Opera, în 2009. Anul următor, Andris Nelsons, apărea prentru prima oară și pe afișul Festivalului de la Bayreuth, chiar în spectacolul de deschidere, cu o producție Lohengrin.

"Un star în devenire", titra The New York Times anunțând numirea tânărului dirijor leton în locul lui Abbado la conducerea Orchestrei Festivalului din Lucerna. Deși nimic nu se anunțase oficial, articolul semnat de James Oestreich aici specula chiar că Andris Nelsons se numără printre favoriții succesori ai lui Simon Rattle, la conducerea Filarmonicii din Berlin.

Toamna aceasta, dirijorul leton Andris Nelsons va concerta și în Festivalul Enescu alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam: sunt programate două concerte pe 19 și pe 20 septembrie.

Ca o invițație pentru această întâlnire de la București noi difuzăm colaborarea sa cu pianistul Maurizio Pollini în ediția 2014 a Festivalului de la Lucerna într-un romantic program Chopin - Brahms, în emisiunea Concerte de 5 stele de marți, 26 mai, de la ora 15.30.

Ana Voinescu