Evenimentele săptămânii Înapoi

Andrew Manze, la pupitrul Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra, dirijează un program exclusiv Mahler

Publicat: luni, 18 Aprilie 2016 , ora 11.20

Numit în 2014 dirijor șef al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra, Andrew Manze creează eveniment după eveniment, cel din 22 aprilie fiind transmis în direct de Radio România Muzical.

De o incursiune în lumea lui Gustav Mahler - cu aspirații către eternitate și sensibilități acute prin care își asuma realitatea - vom avea parte în simfonicul de la Hanovra; în program figurează monumentala Simfonie a V-a în do diez minor - cu celebrul Adagietto, iar în prima parte Lieduri pe versuri de Friedrich Rückert cu mezzosoprana Janina Baechle, considerată una dintre cele mai mari specialiste în lucrări de Mahler.

Andrew Manze (născut în 1965 la Beckenham, Marea Britanie) este unul dintre cei mai pasionați avocați ai muzicii vechi. Ca violonist, s-a specializat repertoriul compus între 1610 - 1830, în această calitate fiind distins în 2011 cu prestigiosul premiu "Rolf Schock" la Stockholm, premiu acordat de-a lungul timpului lui György Ligeti, Gidon Kremer, Anne Sofie von Otter...

Ca șef de orchestră, Andrew Manze este solicitat de marile orchestre ale lumii. A fost, pe rând, dirijor invitat al Filarmonicii din Munchen, al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Finlanda, al Orchestrei de Cameră "Mahler", a fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Helsingborg - Suedia și dirijor invitat al Orchestrei Simfonice BBC - Scoția.

Portretul acestui muzician nu ar fi complet dacă nu aș aminti că îndrăgește pedagogia, este profesor invitat al Academiei Regale de Muzică din Londra; de asemenea, își pune semnătura pe noi ediții ale sonatelor și concertelor de Mozart și Bach și își găsește timp să prezinte constant emisiuni la posturile de radio și televiziune BBC.

O experiență convingătoare prin vastitate, profunzime și meticulozitate își va spune cuvântul în felul de abordare a muzicii mahleriene. Ascultați-l pe Andrew Manze în fruntea orchestrei radio din Hanovra în concertul transmis în direct la Scena europeană vineri, 22 aprilie, de la ora 21.00.

Monica Cengher